Prix Galien Greece 2021: Απονεμήθηκαν τα «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας - Οι διακρίσεις

Προσωπικότητες από τη φαρμακευτική βιομηχανία, την επιστημονική κοινότητα, την πολιτική σκηνή και τους συλλόγους ασθενών, καθώς και προϊόντα που αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο της υγείας διακρίθηκαν κατά την 5η τελετή απονομής των λεγόμενων «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας Prix Galien Greece.
Η διεθνούς κύρους διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο
4'

Η διεθνούς κύρους διοργάνωση, πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο, αναδεικνύοντας την καθοριστική σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία δύο διαπρεπών προσωπικοτήτων του απόδημου Ελληνισμού, των κυρίων Stelios Papadopoulos και Michel Vounatsos, Chairman και CEO, αντίστοιχα, της Biogen Inc.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έλαβε τιμητική βράβευση για την Επιτυχή Ψηφιακή Υποστήριξη του Εμβολιαστικού Εγχειρήματος στη χώρα, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα τιμητική η βράβευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το ψηφιακό σύστημα του εμβολιασμού, το οποίο ήταν μία καινοτομία και στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού αποτελεί ένα μήνυμα για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού, συνολικά στο Δημόσιο Τομέα και πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες, χρησιμοποιώντας απλές ψηφιακές τεχνολογίες. Στον εμβολιασμό το πετύχαμε, είναι μόνο η αρχή».

«Περάσαμε παραπάνω από έναν δύσκολο χρόνο με την πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε εμβόλια τόσο νωρίς και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε τόσο καλά», ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας για τη ζωή μας και το μέλλον μας καθώς και της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, από τους ερευνητές, τις εταιρείες αλλά και τους ασθενείς, τους εθελοντές και τις πολιτικές υγείας. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι σε συνεργασία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με υγεία για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην πανδημία και στο θέμα του εμβολιασμού αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Όση παραπληροφόρηση, όσα ψέματα κι αν κυκλοφορούν, στο τέλος πάντα κερδίζει η επιστήμη και η καινοτομία, που προσφέρουν ουσιαστικές και σημαντικές λύσεις ώστε να επανακτήσουμε όλοι την καθημερινότητά μας».

Οι διακρίσεις

Ακολουθώντας τις εξελίξεις, η φετινή διοργάνωση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία Covid-19, αναδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας, της Πολιτείας, των επιστημόνων και των νοσηλευτών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ως εκ τούτου, το Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum» των Prix Galien Greece 2021, απονεμήθηκε στις δύο επιτροπές (Επιτροπή αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων δημόσιας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και Εθνική επιτροπή προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού covid-19) για τη διαχείριση της Covid-19, καθώς και στους επικεφαλής ΜΕΘ για τις άοκνες προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όλων των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό. Επίσης, βραβεύτηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer Hellas, AstraZeneca, Janssen, Pharmaserve-Lilly και Roche Hellas, που συνεισέφεραν στη δημόσια υγεία με την παραγωγή εμβολίου ή θεραπείας για την Covid-19.

Τιμής ένεκεν απονεμήθηκε το Ερευνητικό Βραβείο «Galien Scientific Research Award» στον καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, για το σπουδαίο ερευνητικό του έργο που τον κατατάσσει στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες διεθνώς. Το βραβείο του «Διαπρεπούς Έλληνα Ηγέτη» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας απονεμήθηκε στους σπουδαίους Έλληνες του απόδημου ελληνισμού, Stelios Papadopoulos και Michel Vounatsos, Chairman και CEO αντίστοιχα της Biogen Inc.

To νεοσύστατο βραβείο της «Τιμώμενης Εταιρίας» απονεμήθηκε στη φαρμακευτική εταιρία Chiesi Hellas για την πιστοποίηση B Corp προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Το βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award», τα οποία διεκδίκησαν 15 Σύλλογοι, έλαβαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα - ΡΕΥΜΑΖΗΝ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, για την καλύτερη καμπάνια επικοινωνίας & ενημέρωσης κοινού και για την αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τους φορείς, αντίστοιχα.

Στο καθαρά διαγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης, στο οποίο αξιολογήθηκαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής 16 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα αναδείχθηκαν:

• Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν: Semaglutide, της εταιρίας Novo Nordisk

• Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν: Durvalumab της εταιρίας AstraZeneca

• Καλύτερο Φάρμακο για Σπάνια Πάθηση: τα προιόντα Onasemnogene Abeparvovec της Novartis Gene Therapies και Ivacaftor/Tezacaftor/Elexacaftor + Ivacaftor της εταιρίας Vertex Pharmaceuticals Greece

• Καλύτερο Ιατροτεχνολογικό Προϊόν: Carto Prime της εταιρίας Johnson & Johnson Hellas Medical Products.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Mίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – Τα βίντεο και οι μαρτυρίες