Ελληνική επιτυχία - Εξέταση και θεραπεία για την πνευμονία covid-19 μειώνουν κατά 55% τους θανάτους
Μία αιματολογική εξέταση και η άμεση χορήγηση θεραπείας, μπορούν να βελτιώσουν κατά 64% την κλινική έκβαση ασθενών με πνευμονία που οφείλεται στην covid-19 και να μειώσουν κατά 55% τους θανάτους από την ίδια αιτία.
Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη, σχεδίασε και συντόνισε τη μελέτη SAVE – MORE, με βάση τις οδηγίες της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της πνευμονίας από covid-19 με ειδικά στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με το φάρμακο Anakinra, μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 64% και θανάτου κατά 55%. Το Anakinra είναι ένα ήδη γνωστό βιοφαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Στην ουσία, πρόκειται για μια πλήρη στρατηγική αντιμετώπισης των ασθενών με covid-19 πνευμονία, η οποία έχει δύο στάδια:
- Στο πρώτο στάδιο πρέπει να γίνει μέτρηση του βιοδείκτη suPAR στο αίμα κάθε ασθενούς, που νοσηλεύεται με covid-19 πνευμονία.
- Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml, ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra.
Τα αποτελέσματα, μετά από 28 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας, έδειξαν συνολική βελτίωση της κλινικής εξέλιξης των ασθενών που έλαβαν το anakinra, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ειδικότερα:
- Σχεδόν τριπλασιάζεται (αυξάνεται 2,78 φορές) η πιθανότητα ίασης.
- Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή η εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
- Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου.
Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα (27/09/2021), ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Γιαμαρέλλος. Συμμετείχαν, επίσης, η επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Γαρυφαλλιά Πουλάκου (ΕΚΠΑ), ο καθηγητής Παθολογίας Γιώργος Νταλέκος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Περικλής Παναγόπουλος (Δημοκρίτειο), ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Συμεών Μεταλλίδης (ΑΠΘ).
Η εξέταση suPAR
Ο βιοδείκτης suPAR μπορεί να δείξει με ακρίβεια 65%, ποιος ασθενής με πνευμονία η οποία οφείλεται στον κορονοϊό, δεν θα πάει καλά και ενδεχομένως θα χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση.
Η εξέταση μπορεί να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ παρέχονται ειδικά kit για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα σε πολύ σύντομο χρόνο και να γίνεται άμεσα η διαλογή των περιστατικών που θα χρειαστούν θεραπεία με το anakinra.
Σημειώνεται ότι το anakinra χορηγείται σε συνδυασμό με την καθιερωμένη θεραπεία για τα covid περιστατικά (δεξαμεθαζόνη, αντιπηκτικά και ρεμδεσιβίρη, σε ασθενείς με μέτρα έως σοβαρή πνευμονία covid-19).
Η μελέτη SAVE – MORE
Η μελέτη υλοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, σε 29 κέντρα στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία. Στην Ολλανδία γίνεται η βιοανάλυση των δειγμάτων των ασθενών.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γιαμαρέλλος, για τη μελέτη εργάστηκε μια «εθνική, επιστημονική πανστρατιά», καθώς συμμετείχαν τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Το ΕΚΠΑ συνέβαλε με 6 κλινικές, 3 το ΑΠΘ, 16 το Εθνικό Σύστημα Υγείας και 8 πανεπιστημιακές κλινικές στην Ιταλία.
Από δείγμα 1.060 ασθενών, οι 606 είχαν θετική suPAR και εντάχθηκαν στη μελέτη. Σημειώνεται ότι όλοι ήταν ενήλικες, άνω των 18 ετών, επομένως η θεραπευτική αυτή στρατηγική δεν αφορά σε παιδιά και εφήβους. Η χρηματοδότηση της μελέτης προήλθε από το Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης και υποστηρίχτηκε από την εταιρεία Sobi που είναι Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας του anakinra, με χορηγία του φαρμάκου και χρηματική υποστήριξη μέρους των συνολικών εξόδων.
Υπό αξιολόγηση στον EMA
Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διάχυση της γνώσης παγκοσμίως, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της covid-19.
Η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο φάκελος υποβλήθηκε στις 19 Ιουλίου 2021. Ήδη, οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκου των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας έχουν ενδιαφερθεί για την πρόταση της ελληνικής επιστημονικής ομάδας και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις.
Στη χώρα μας, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης της συνδυασμένης αυτής θεραπείας, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, στην επόμενη επικαιροποίησή τους.
«Πρόκειται για τη μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη φάσης ΙΙΙ που έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό της εμβέλειας του Nature Medicine. Εκπροσωπώντας όλη την ομάδα και τα κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία που εργαστήκαμε σκληρά τους προηγούμενους μήνες, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χρήσιμοι γιατί συμβάλαμε στη βελτίωση της φροντίδας πολλών ασθενών μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας. Έχουμε πλέον την ευκαιρία να μοιραστούμε τα ενθαρρυντικά ευρήματά μας με τη διεθνή ιατροφαρμακευτική κοινότητα, συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τον EMA και συζητάμε και με άλλους ρυθμιστικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Νιώθουμε ότι κάναμε το χρέος μας, ως γιατροί και ερευνητές, απέναντι στους δικούς μας ασθενείς, τη χώρα μας και όλους όσοι αγωνίζονται σκληρά για να βρουν λύσεις απέναντι στην πανδημία. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Γιαμαρέλλος - Μπουρμπούλης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης
Σεισμός στην Κρήτη: Το θύμα βρισκόταν στην εκκλησία για την αναστήλωσή της - 11 οι τραυματίες
Σεισμός στην Κρήτη: Τα πρώτα βίντεο από το σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος
Σεισμός στην Κρήτη: Η ανάρτηση Τσελέντη τρία 24ωρα πριν τα 5,8 Ρίχτερ