Πλεύρης – clawback: Εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ από 7 κατηγορίες ακριβών φαρμάκων
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και η ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών, η εντατικοποίηση των ελέγχων στη συνταγογράφηση, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς και η αναθεώρηση των κανόνων της θετικής λίστας και των κλειστών προϋπολογισμών.
Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ άμεσα και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν ορατά πολύ σύντομα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του στο Meeting Point του Newsbomb.gr, ήδη έχουν δρομολογηθεί διαπραγματεύσεις σε επτά κατηγορίες ακριβών φαρμάκων, από τις οποίες θα προκύψει εξοικονόμηση άνω των 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας.
Αναφορικά με την αναθεώρηση των κανόνων της θετικής λίστας, δηλαδή των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως «κάποια φάρμακα χαμηλής θεραπευτικής αξίας, κυρίως βιταμίνες, θα περιοριστεί η συνταγογράφησή τους εκεί που χρειάζεται και δεν θα αποζημιώνονται εκεί που δεν χρειάζεται».
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δαπάνης για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η δαπάνη αυτή καλύπτεται μέσω του clawback από τη φαρμακοβιομηχανία. «Εκεί πρέπει να υπάρξει μια ειλικρινής κουβέντα, η πολιτεία πρέπει να καλύπτει τους ανασφάλιστους, αλλά αυτό δεν μπορεί να το πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία. Είναι μια δουλειά κοινωνικής πρόνοιας και θα βρούμε κι εκεί τις δράσεις».
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Πλεύρης θα συναντήσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για να τους παρουσιάσει αναλυτικά τις αλλαγές, πριν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης.
Εξοικονόμηση θα υπάρξει και από το λεγόμενο επενδυτικό clawback, με τον συμψηφισμό με επενδυτικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, κλινικές μελέτες, νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα, 250 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την περίοδο 2021 – 2023, θα διατεθούν προς συμψηφισμό ως εξής:
- 75 εκατ. ευρώ για την περίοδο 01/10/2021 - 30/06/2022 με εκταμίευση το 2022
- 75 εκατ. ευρώ για την περίοδο 01/07/2022 – 31/12/2022 με εκταμίευση το 2023
- 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 01/01/2023 – 31/12/2023 με εκταμίευση το 2024.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η υποχρέωση της χώρας για μείωση του clawback το 2022 είναι για 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Στόχος του Θάνου Πλεύρη είναι το 2022 η μείωση να είναι δραστική. «Δουλειά του υπουργού είναι να βρίσκει τους πόρους και να παίρνει ο ασθενής το φάρμακο που θέλει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών σε κομμωτήρια, εστιατόρια, καταστήματα
Βέλγιο: Σκοτώθηκε για μία selfie η Ζωή Μαρινάκη (pics)
Φρίκη για 17χρονη στο Καζακστάν: Για 4 ημέρες τη βίαζαν 17 άνδρες αφού της «πείραξαν» το ποτό