Χάπι κατά του κορονοϊού: Μεγαλύτερη η δραστικότητα σε ασθενείς χωρίς αντισώματα για την covid-19
Η κυρία Γκάγκα και η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Αναστασία Αντωνιάδου, απάντησαν σε ερωτήματα συναδέλφων τους γιατρών, σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης και τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (03/02/2022), είχαν ήδη εγκριθεί 340 αιτήσεις, σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα. Η Επιτροπή απαντά στα αιτήματα μέσα σε 24 ώρες και σε περίπτωση έγκρισης τα φάρμακα παραδίδονται σε κούριερ και βρίσκονται καθ΄οδόν προς τα σπίτια σε λιγότερο από 48 ώρες. Στόχος είναι να ξεκινήσει η θεραπεία εντός των 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να είναι αποτελεσματική.
Ως πρώτη ημέρα νοείται η έναρξη των συμπτωμάτων και όχι η διάγνωση. Για το λόγο αυτό, τονίστηκε στην εκδήλωση ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα αίτημα όταν υπάρχει θετικό τεστ (είτε rapid είτε μοριακό) για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση και εμπίπτουν στα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό που έχει καταθέσει το αίτημα, σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς.
Υπενθυμίζεται ότι η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς, 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19, έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Η θεραπεία δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ασθενείς παραλαμβάνουν ένα κουτί, το οποίο περιέχει 40 χάπια. Η θεραπεία διαρκεί πέντε ημέρες και η δοσολογία είναι 4 χάπια το πρωί και 4 το βράδυ, δηλαδή ανά 12ωρο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Αντωνιάδου σημείωσε ότι η δραστικότητα της θεραπείας είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν αντισώματα κατά του κορονοϊού. Είναι δηλαδή είτε μη εμβολιασμένοι ή το ανοσοποιητικό τους δεν μπορεί να παραγάγει αντισώματα μετά από εμβολιασμό. Γι΄αυτό άλλωστε, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι στις κατηγορίες για τη χορήγηση της θεραπείας κατά του κορονοϊού.
Η ρινική συμφόρηση και ο βήχας αρκούν ως συμπτώματα για την έγκριση της θεραπείας, εφόσον συντρέχουν οι παράγοντες κινδύνου. Μάλιστα, όσο ηπιότερα είναι τα συμπτώματα τόσο καλύτερα είναι για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής. Για το λόγο αυτό, έγκριση χορήγησης δίνεται και σε ασυμπτωματικούς, εφόσον υπάρχει θετικό τεστ και βεβαίως οι παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, όταν το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό (τέτοια ένδειξη είναι οι περιπτώσεις που το rapid test είναι αρνητικό και το μοριακό θετικό), η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μειώνεται.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι νεότερα άτομα χωρίς συννοσηρότητες δεν έχουν να ωφεληθούν σημαντικά από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Για το λόγο αυτό δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση να αλλάξουν και τα κριτήρια χορήγησης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Γκάγκα: Εντός Φεβρουαρίου το εμβόλιο της Novavax στην Ελλάδα - Τον Απρίλιο της Sanofi