Συνάντηση των φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων συγκαλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, που ταλαιπωρεί φαρμακοποιούς και ασθενείς.
Ελλείψεις παρατηρούνται τόσο σε βασικά φάρμακα όσο και σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
3'

Το προσωπικό των φαρμακείων αφιερώνει 6,3 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, σε θέματα που αφορούν τις ελλείψεις φαρμάκων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα των ελλείψεων, την Τετάρτη (02/03/2022). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, πρόκειται για «κορυφαίο πρόβλημα στο χώρο της Υγείας και που δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες διαρκώς επιδεινώνεται και αφορά τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων και ελλείψεις σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων».

Ελλειπτικά φάρμακα υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ως αιτία των ελλείψεων, ο κ. Βαλτάς υπέδειξε τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για "επιχειρηματικότητα", διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στη χώρα μας», εννοώντας με τον όρο «επιχειρηματικότητα» τις παράλληλες εξαγωγές. «Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο ΕΟΦ, ως ο εποπτικός φορέας, θα πρέπει να διεξάγει ελέγχους για την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές. Ταυτόχρονα, να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα, τα όποια είναι πραγματικά ελλειπτικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, όμως, «τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει».

Επίσης, δεν έχει μπει σε λειτουργία η εφαρμογή η οποία θα παρακολουθεί τις ελλείψεις σε πραγματικό χρόνο και είχε συμφωνηθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια, σε συνάντηση του ΠΦΣ με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους κυρίους Κικίλια και Κοντοζαμάνη. Η πρόταση στην οποία είχαν καταλήξει, ήταν ο ΠΦΣ να δημιουργήσει μια εφαρμογή, η οποία θα συλλέγει σε real time δεδομένα από τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακευτικούς συλλόγους ανά περιοχή, τα οποία θα διασταυρώνονται σε ένα δείγμα αντιπροσωπευτικών ελλείψεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το δείγμα αυτό θα αποστέλλεται στην εφαρμογή του ΕΟΦ και θα δημιουργείται μια επικαιροποιημένη λίστα που θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ, ώστε ο ιατρός να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι πιθανώς ελλειπτικό.

Στην επικείμενη συνάντηση των φορέων της αλυσίδας φαρμάκου, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών. Στόχος είναι, όπως τόνισε ο κ. Βαλτάς, «να συνομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις».

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια για τον κορονοϊό στα φαρμακεία όπως για τη γρίπη - Τι λένε οι φαρμακοποιοί