ΕΦΕΧ: Υπεύθυνη ενημέρωση για την αυτοφροντίδα - Σύμβουλος υγείας ο φαρμακοποιός
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αυτοφροντίδα είναι η ικανότητα των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων, να προάγουν την υγεία, να προλαμβάνουν ασθένειες, να διατηρούν την υγεία τους και να αντιμετωπίζουν ασθένειες και αναπηρίες με ή χωρίς την υποστήριξη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση προϊόντων όπως τα συμπληρώματα διατροφής και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση και με αρχικό σημείο πρωτοβάθμιας φροντίδας το φαρμακείο, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.
Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του να διατηρεί καλή υγεία, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει τις ανάγκες του οργανισμού του και εφαρμόζοντας απλές, καθημερινές πρακτικές για την πρόληψη των ασθενειών ή την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων τους. Το παραπάνω μήνυμα κυριάρχησε κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) την Τετάρτη, (09/03/2022), με αφορμή τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Αυτοφροντίδα με τίτλο «Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ». Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι Δημήτρης Μωραΐτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής ΒΙΑΝ Α.Ε. του Ομίλου Γιαννακόπουλου, Γρηγόρης Καρέλος, μέλος ΔΣ ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής Johnson & Johnson CHC Βαλκάνια, Ελλάδα, Ισραήλ και ο Θωμάς Δόκιος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΦΕΧ.
Παρουσιάζοντας τα οφέλη της αυτοφροντίδας, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δε, καταγράφηκε αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στην Ευρώπη διαχειριζόμαστε 1,2 δισ. περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων κάθε χρόνο μέσω πρακτικών αυτοφροντίδας. Εάν δεν είχε αναπτυχθεί αυτή η νοοτροπία, στην Ε.Ε. θα υπήρχε ανάγκη για 120.000 περισσότερους ιατρούς ή ο κάθε ιατρός θα έπρεπε να εργάζεται επιπλέον για 2,4 ώρες κάθε ημέρα. Φιλοδοξούμε πως με την ενημερωτική πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε σήμερα, θα συμβάλλουμε στην καθιέρωση της αυτοφροντίδας ως βασικού αναπτυξιακού μοχλού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην Ελλάδα» ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο κ. Καρέλος παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις της καμπάνιας «Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ» την οποία ο Σύνδεσμος υλοποιεί αυτό το διάστημα. Στόχος της καμπάνιας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την έννοια της προνοητικότητας και να ενημερώσει για την πρόληψη των ασθενειών και τη διαχείριση των ήπιων συμπτωμάτων τους μέσω της υιοθέτησης ορθών πρακτικών προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, η καμπάνια επιδιώκει να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως συμμάχου του πολίτη στην προσπάθεια αυτή, μέσω της παροχής ορθής πληροφόρησης σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η καμπάνια θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα εμπλουτίζεται συνεχώς, για παράδειγμα ανάλογα με την εποχή, ασθένειες του χειμώνα, της άνοιξης κλπ., αλλά και με θεματικές ενότητες, για το πεπτικό σύστημα, την υγεία του δέρματος, των ματιών κ.α.
Συνοψίζοντας την κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας, ο κ. Καρέλος ανέφερε: «Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει πως παίρνω τον έλεγχο της υγείας στα χέρια μου. Μαθαίνω να φροντίζω την υγεία μου καθημερινά, για να ζω καλά όλο τον χρόνο. Με άλλα λόγια, προστατεύω τον οργανισμό μου όσο καλύτερα μπορώ με τη συμβουλή του φαρμακοποιού μου. Μέσω της καμπάνιας αυτής, επιχειρούμε να απαντήσουμε στα βασικότερα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τη συνολική φροντίδα του εαυτού τους, να καταρρίψουμε μύθους και τους δείξουμε τις αλήθειες που θα αποτελέσουν πυξίδα για μια πιο υγιή ζωή».
Ο ΕΦΕΧ, τέλος, έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση της έννοιας της αυτοφροντίδας και τη συμπερίληψή της στους στόχους του υπουργείου Υγείας. Η διεύρυνση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ και με αύξηση των προϊόντων που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων, η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επαγγελματίες υγείας, καθώς και οι ενημερωτικές εκστρατείες για το ευρύ κοινό που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοφροντίδας, αποτελούν επίσης στόχους του Συνδέσμου, ο οποίος εκπροσωπεί 20 φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, παραγωγή, διανομή και προώθηση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, Βιταμινών και Συμπληρωμάτων Διατροφής, Φυτικών Φαρμάκων Παραδοσιακής Προέλευσης, Ομοιοπαθητικών Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.
Διαβάστε επίσης:
Με τη Μίνα Γκάγκα συναντήθηκε ο ΕΦΕΧ – Η αυτοφροντίδα στο επίκεντρο