ΜΗΣΥΦΑ και αυτοφροντίδα, «όχημα» για τη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος

Το ρόλο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στη φαρμακευτική φροντίδα βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης, η ημερίδα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), που πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης (13/04/2022), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, της επιστημονικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας. 
Ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με τίτλο «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία»
NEWSBOMB.GR/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ
4'

Η ημερίδα με τίτλο «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία», έχει στόχο να αναπτυχθεί διάλογος για τη συμμετοχή των προϊόντων OTC και ΜΗΣΥΦΑ και της αυτοφροντίδας στο νέο περιβάλλον του χώρου της υγείας, τόσο από επιστημονική άποψη, όσο και με κριτήρια της αγοράς. Την ημερίδα άνοιξε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και γενικός διευθυντής του ΣΑΦΕΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Συλλόγου για την απώλεια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου. Τη βαθιά τους θλίψη εξέφρασαν στη συνέχεια και όλοι οι ομιλητές, επισημαίνοντας την προσφορά του στο χώρο της Υγείας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μέσω βίντεο, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε εν όψει αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, μία σημαντική πτυχή των οποίων -όπως όλα δείχνουν- θα είναι η δυνατότητα των Κατόχων Αδειών Κυκλοφορίας να μεταφέρουν φάρμακα από τη θετική λίστα φαρμάκων στην αρνητική. Αυτό προοπτικά θα ενισχύσει και τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών αλλά και των επιστημόνων υγείας και κυρίως των φαρμακοποιών, ώστε να αναδειχθεί το φαρμακείο της γειτονιάς σε ένα ολοκληρωμένο σημείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Κάνοντας αναφορά στην αυτοφροντίδα, σημείωσε ότι η χρήση προϊόντων όπως τα συμπληρώματα διατροφής και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση και με αρχικό σημείο το φαρμακείο, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Επιστρέφοντας, τέλος, στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να γίνει «όχημα για τη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος, πάνω σε δύο κύριους άξονες: πρώτον, για το κράτος, θα προκύψει εξοικόνομηση στον ασφυκτικό προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Και δεύτερον, από τον χώρο που θα δημιουργηθεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πάρουν μια μικρή ανάσα από το δυσθεώρητο clawback. Εδώ βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για την ουσιαστική ελάφρυνση από τις υποχρεωτικές επιστροφές, δεν αρκεί μόνο αυτό», αλλά θα πρέπει να υπάρξει σειρά μέτρων.

Η ανάδειξη του θέματος της αυτοφροντίδας σε όλες τις διαστάσεις του αποσκοπεί στο να έχουμε μια υπεύθυνη αυτοφροντίδα, επισήμανε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μωραΐτης, πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, όπως και η Ντανιέλα Μάλο, πρόεδρος ΕΕΦΑΜ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΣΑΦΕΕ, Γιώργος Παπάζογλου, αναφέρθηκε στην ιατρική ενημέρωση για τα OTC.

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, Σεραφείμ Ζήκας. Σύμφωνα με τον κ. Ζήκα, ο φαρμακοποιός καλείται αποφασιστικά να συμβάλλει στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των παρενεργειών, στη συγχορήγηση, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και στην πρόληψη. Ως προς το τελευταίο, διεξάγονται σεμινάρια για φαρμακοποιούς, για τη διαχείριση των OTC και των συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία της πρόληψης και να γίνει το φαρμακείο της γειτονιάς συμβατό με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μήνυμα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) μετέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ένωσης, Βασίλης Πενταφράγκας, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη, η διάθεση των OTC να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε λίγο αργότερα, η Σταυρούλα Κοιλάκου, η Σουηδία απαγόρευσε το 2015, τη διάθεση της παρακεταμόλης από τα σούπερ μάρκετ, λόγω αύξησης της κακής χρήσης του φαρμάκου. Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωση του καναλιού διανομής, είχαν αυξηθεί κατά 40% οι δηλητηριάσεις από υπερδοσολογία, εξέλιξη που επέβαλε την επιστροφή του φαρμάκου στα φαρμακεία.

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ στην αγορά, κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ και οι γιατροί τα επιλέγουν όλο και πιο συχνά. Ειδική μνεία έκανε στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναδείχτηκαν σε στέρεο πυλώνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως τόνισε. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από τα μισά ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 κλείστηκαν στα φαρμακεία. «Μαζί με τους φαρμακοποιούς θα προχωρήσουμε και στην επόμενη μέρα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΕΧ: Υπεύθυνη ενημέρωση για την αυτοφροντίδα - Σύμβουλος υγείας ο φαρμακοποιός