Κορονοϊός: Σύψας - Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της covid-19 από τη διάγνωση μέχρι τη νοσηλεία

Τα νεότερα δεδομένα για τη λοίμωξη covid-19, παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2022», με συντονιστές τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Θεραπευτικής - Αιματολογίας - Ογκολογίας, Θάνο Δημόπουλο.

Νοσοκομείο
Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τρία αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
2'

Η ετήσια, κεντρική επιστημονική εκδήλωση της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε για 47η χρονιά, το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στον κορονοϊό, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας ανέλυσε τη σύγχρονη αντιμετώπιση της COVID-19 από τη διάγνωση μέχρι τη νοσηλεία.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο 2019 ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας και της φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή καινοτόμων εμβολίων και φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19. Στα αρχικά στάδια της νόσου ο στόχος είναι να ελαττώσουμε τον πολλαπλασιασμό του ιού με αντιικά φάρμακα και στα επόμενα στάδια να ελαττώσουμε την υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση, την λεγόμενη καταιγίδα των κυτταροκινών με ανοσομετατρεπτικά φάρμακα. Ένας πρώτος βιολογικός στόχος πιθανών αντιικών φαρμάκων υπήρξαν ένζυμα του ιού, που είναι απαραίτητα για τον πολλαπλασιασμό του αλλά είναι διαφορετικά από τα ένζυμα του ανθρώπινου κυττάρου.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τρία αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα, τη ρεμδεσιβίρη, τη μολνουπιραβίρη και τον συνδυασμό νιρματρελβίρη / ριτοναβίρη. Τα δύο τελευταία χορηγούνται από το στόμα. Μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με χαμηλές ανάγκες οξυγόνου αλλά και την ικανότητα των φαρμάκων αυτών να προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο όταν χορηγούνται τις πρώτες ημέρες μετά την μόλυνση σε άτομα με ήπια συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου. Τα ανοσοκατασταλτικά / ανοσομετατρεπτικά φάρμακα δεξαμεθαζόνη, τοσιλιζουμάμπη, βαρισιτινίμπμη και ανακίνρα έδειξαν σε μελέτες ότι επιταχύνουν την ανάρρωση και βελτιώνουν την επιβίωση όταν χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Τέλος, η οξυγονοθεραπεία και η αντιπηκτική αγωγή βελτιώνουν σημαντικά την πρόγνωση. Νέα καινοτόμα φάρμακα εξελίσσονται σε κλινικές μελέτες και μαζί με τον μαζικό εμβολιασμό θα βοηθήσουν στην κάμψη της πανδημίας, σημείωσε ο κ. Σύψας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αλλαγές στα σχολεία μετά το Πάσχα - Πώς θα γίνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή