Έρευνα MRB: Σύστημα υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες - Ποιους εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες
Με την παρουσίαση της μεγάλης έρευνας της MRB, για την εικόνα που έχουν οι Έλληνες πολίτες για το σύστημα υγείας και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, άνοιξε η συζήτηση στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management με τίτλο «METAPHARMA: Μαζί διαμορφώνουμε το Μέλλον της Υγείας», το απόγευμα της Τετάρτης (27/04/2022).
Η έρευνα για την εικόνα που έχει η ελληνική κοινωνία για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχε γίνει και το 2017. Λόγω της πανδημίας, φέτος προστέθηκε η ενότητα για το σύστημα υγείας, ενώ εκτός από ποσοτική έγινε και ποιοτική ανάλυση των ευρημάτων ως προς τις τάσεις και τα συναισθήματα των πολιτών για το χώρο της υγείας σήμερα. Την παρουσίαση της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος.
"Το ηρωικό ΕΣΥ άρχισε να ξεθωριάζει": με αυτόν το χαρακτηρισμό, ο κ. Μαύρος περιέγραψε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα, ως προς το σύστημα υγείας. Η αδυναμία στις υποδομές και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά υπερκαλύπτουν την ποιότητα και την αφοσίωση του υγειονομικού προσωπικού, ενώ ως αρνητικό στοιχείο επισημαίνεται η τάση "αυτοπροβολής" στα ΜΜΕ "επιφανών στελεχών" του ΕΣΥ. Πάντως, ψηλά στην αξιολόγηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών είναι τα δημόσια νοσοκομεία και οι γιατροί.
Ως θετικά στοιχεία αναγνωρίζονται τα βήματα που έγιναν στην ψηφιοποίηση εφαρμογών υγείας κατά την πανδημία, ενώ επισημαίνεται η συμβολή των διαγνωστικών κέντρων ως θετικό παράδειγμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπίζονται ως "δικλείδα ασφαλείας", ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές ως οι φορείς που εμπνέουν λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολίτες. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θεωρούνται κερδοσκοπικοί οργανισμοί που παρέχουν "premium" υπηρεσίες υγείας.
Συμπερασματικά, οι πολίτες εμπιστεύονται τις προθέσεις και την ποιότητα των λειτουργών της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία αλλά αμφισβητούν την οργάνωση των ιδρυμάτων. Παράλληλα, αμφισβητούν τις προθέσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, συνήθως όμως εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητά τους. Από τις απαντήσεις των πολιτών, προκύπτει ένα κενό εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας που δεν καλύπτεται πλήρως ούτε από το δημόσιο ούτε από τον ιδιωτικό τομέα.
Για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το δίπολο που ανέδειξε η έρευνα είναι υγεία και πρόοδος εναντίον κέρδους και ιδιοτέλειας. Σε σχέση με το 2017, πάντως, φαίνεται πως έχει αμβλυνθεί σημαντικά η κριτική διάθεση ως απόρροια και της πανδημίας του κορονοϊού, κατά την οποία αναγνωρίζεται η θετική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ανθρώπινη ζωή. Πλέον η έννοια της χρησιμότητας υπερκαλύπτει την ηθική απαξία (πχ. οι φαρμακευτικές θεωρούνται υπεύθυνες για υπερτιμολογήσεις, εγκατάλειψη επιστημονικής έρευνας σε μη κερδοφόρους τομείς κτλ.). Συμπερασματικά, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται ψηλά στην αξιολόγηση, παραμένουν χαμηλά όμως στην κλίμακα εμπιστοσύνης των πολιτών.
Υγεία και ακρίβεια τα σημαντικότερα προβλήματα
Οι δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας μαζί με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Τέλος, οι πολίτες αξιολόγησαν τους φορείς της υγείας και τη συμβολή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως εξής:
- φαρμακοποιοί με θετικές γνώμες 73%
- δημόσια νοσοκομεία 66%
- προσωπικός γιατρός 58%
- φαρμακευτικές εταιρείες 60%
- επιστημονική κοινότητα σε θέματα δημόσιας υγείας 53%
- διεθνείς φορείς (ΠΟΥ, CDC) 40%
- ιδιωτικά νοσηλευτήρια 33%
- υπουργείο Υγείας 29%.
Τα ευρήματα της έρευνας σχολίασαν ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας (Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος Vianex), ο Γρηγόρης Καρέλος (Aντιπρόεδρος ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής Johnson & Johnson CHC), ο Δημήτρης Φιλίππου (πρόεδρος ΕΟΦ), ο Θεοκλής Ζαούτης (πρόεδρος ΕΟΔΥ), ο Σωκράτης Μητσιάδης (Διοικητής Γενικού Νοσοκοµείου "Σωτηρία") και ο Δημήτρης Κοντοπίδης (αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασθενών). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ. Εστιάζοντας στη φαρμακοβιομηχανία, επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι είναι ένας μάλλον εσωστρεφής κλάδος. Κατά τον κ. Μαύρο, ο κλάδος θα έπρεπε να επενδύσει πιο πολύ στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την κοινωνική στοχοθεσία. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, πεδίο στο οποίο μπορεί να υπάρξει συνέργια φαρμακευτικών εταιρειών με δημόσιους φορείς στον τομέα της ΕΚΕ. Ο κ. Παναγούλιας, πάντως αντέτεινε ότι ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες υλοποιούν τέτοια προγράμματα. Ωστόσο, είναι ένας κλάδος που δεν "βγάζει" συχνά ειδήσεις, εξαιρουμένης της πανδημίας. Για παράδειγμα, γιατί δεν αποτελεί είδηση το clawback και το γεγονός ότι η φαρμακοβιομηχανία επιστρέφει κάθε χρόνο στην πολιτεία 1,8 δισ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από όσα άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση του επταετούς ομολόγου, διερωτήθηκε. Ανέφερε, τέλος, την επένδυση των φαρμακευτικών εταιρειών στην εγχώρια παραγωγή, η οποία εξασφάλισε επάρκεια φαρμάκων στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ελλείψεις λόγω της εξάρτησής τους από ασιατικές χώρες.
Διαβάστε επίσης:
METAPHARMA: Μαζί διαμορφώνουμε το Μέλλον της Υγείας - 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management