Επιτροπή ΗΤΑ: Στις 52 μέρες μειώθηκε η αναμονή για την αξιολόγηση νέων φαρμάκων

Η αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και οι μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική στο επίκεντρο του συνεδρίου «Better Methods, Better Evidence, Better Decisions».
Καινοτόμα φάρμακα για διάφορες παθήσεις έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση
AP
3'

Το Συνέδριο του Health Daily και της Boussias Communications για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα επικεντρώνεται στις στρατηγικές, τις διαδικασίες, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την υπέρβαση πιθανών φραγμών στην πρόσβαση σε πολλές νέες και καινοτόμες θεραπείες. Ύστερα από 4 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, γίνεται αναφορά στις δυσκολίες και τα επιτεύγματα, ενώ αξιολογείται ο αντίκτυπος αυτών των μεταρρυθμίσεων στη φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας.

Σημαντική παράμετρος για την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων που έρχονται στη χώρα, είναι η αναμονή από τη στιγμή κατάθεσης του φακέλου μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής HTA, Φλώρα Μπακοπούλου, στο πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφεται μια σημαντική μείωση στο χρόνο αναμονής: από 152 ημέρες που ήταν το 2020, στις 125 ημέρες το 2021 και στις 52,5 ημέρες σήμερα. Το 17% των αιτήσεων αφορά σε καινοτόμες θεραπείες. Από αυτές, το 83% έχει αξιολογηθεί.

Τα καινοτόμα φάρμακα που έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση αφορούν αυτοάνοσα νοσήματα, οφθαλμολογικά νοσήματα, αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, πνευμονολογικά, καρδιακή ανεπάρκεια, HIV/AIDS, δερματολογικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, κυστική ίνωση και καρκίνο. Ειδικότερα για τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα, έχουν αξιολογηθεί 64 αιτήσεις οι οποίες αφορούν 48 καινοτόμα σκευάσματα.

Την έναρξη της συζήτησης στο συνέδριο, έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε συνολικά για τις μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική. Ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε ότι το clawback δεν εδράζεται σε λογική βάση και σύντομα πρέπει να κάνει τον κύκλο του. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομοθετήθηκε η ρήτρα συνυπευθυνότητας φαρμακευτικών επιχειρήσεων - Πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μείωση του clawback πρέπει να προέλθει κυρίως από το πεδίο της κατανάλωσης. Με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα δημιουργηθεί χώρος για την καινοτομία, ενώ προϊόντα χαμηλής θεραπευτικής αξίας είτε θα έχουν μικρότερο κομμάτι από τον δημόσιο προϋπολογισμό είτε θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Τέλος, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας και φαρμακευτικής καινοτομίας.

Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισήμανε ότι όντως υπάρχει πρόοδος στην αξιολόγηση νέων φαρμάκων και στην είσοδο τους στην αποζημίωση. Ωστόσο, γίνεται προς μια ορθολογική κατεύθυνση και κατά πόσο έχει μετριαστεί η επιβάρυνση των εταιρειών, στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διερωτήθηκε. Αυτή τη στιγμή, οι επιστροφές στο κράτος φτάνουν από 50% έως 60% σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Σύμφωνα δε με στοιχεία της EFPIA, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης στην είσοδο νέων φαρμάκων με 79 σκευάσματα για το διάστημα 2017-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πλήρης πρόσβαση σε όλα (για παράδειγμα κάποια έχουν εισαχθεί μέσω ΙΦΕΤ). Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι θετική διάθεση μπορεί να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως λύσεις "δεν βλέπουμε" ούτε στο θέμα της χρηματοδότησης ούτε στο πώς θα οριοθετηθεί η ζήτηση.

Εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο εκτελεστικός διευθυντής της, Βασίλης Πενταφράγκας, επέμεινε στην ανάγκη ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων με βασικά εργαλεία την HTA, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, αλλά και τις πολιτικές ανοιχτών δεδομένων. Ο κ. Πενταφράγκας επανέλαβε τις προτάσεις της ΠΕΦ, για επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης που αποτελεί επένδυση στο σύστημα υγείας, για εξεύρεση κεφαλαίων για την κάλυψη των ανασφάλιστων, δημιουργία ταμείου καινοτομίας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και καθολική ψηφιοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα MRB: Σύστημα υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες - Ποιους εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες