PhRMA Innovation Forum: Βραχυπρόθεσμα τα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη

Σε άλλη κατεύθυνση για τη φαρμακευτική πολιτική από αυτήν που μόλις νομοθετήθηκε με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους», δείχνει το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece). 
Τα μέτρα στοχεύουν στη λογιστική μεταφορά μέρους των υπερβάσεων από τις υποχρεωτικές επιστροφές στις υποχρεωτικές εκπτώσεις, τονίζει το PIF
AP
4'

Το φόρουμ, το οποίο εκπροσωπεί 26 διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης που καλύπτουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα σε ποσοστό άνω του 65%, υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι απολύτως βραχυπρόθεσμα και στοχεύουν στην απλή λογιστική μεταφορά και μετονομασία βάρους των υπερβάσεων από το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές), στο rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις). Επίσης, ότι στρέφονται κατά της καινοτομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπει μεταξύ άλλων, την κατάργηση του «80-20%» για το εξωνοσοκομειακό και του «90-10%» για το νοσοκομειακό φάρμακο, δηλαδή του μεριδίου ανάπτυξης στον υπολογισμό του clawback, που αποτελούσε αίτημα των ξένων κυρίως εταιρειών. Όμως, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εξισορροπήσει την κατάργηση αυτή, με αύξηση στο rebate. Έτσι, πρόσθετη έκπτωση έως 3% θα καταβάλλουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του ν. 3816, καθώς και τα φάρμακα που έχουν ετησίως δαπάνη μεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη κατηγορία δεν ανήκουν μόνο ΦΥΚ, αλλά σκευάσματα όλων των κατηγοριών. Επιπλέον έκπτωση 5% θα καταβάλλουν τα μοναδικά φάρμακα τα οποία δεν διαθέτουν γενόσημα και έχουν λιανική τιμή άνω των 10 ευρώ.

«Ως θεσμικός φορέας, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ξεκάθαρα την υποστήριξή μας στα έργα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", ιδιαιτέρως δε σε εκείνα τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών του χώρου της υγείας, καθώς και στην εκλογίκευση της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα επιτρέψει τη συνεχή πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της επιχειρηματικής προβλεψιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με την προσέλκυση επενδύσεων. Οφείλουμε όμως, να επισημάνουμε ότι τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο Σχέδιο Νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Τα μέτρα αυτά είναι απολύτως βραχυπρόθεσμα και στοχεύουν στην απλή λογιστική μεταφορά και μετονομασία βάρους των υπερβάσεων από το clawback στα rebates. Σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν οδηγούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών και δεν συνάδουν με τη δέσμευση της χώρας για μείωση του clawback την επόμενη τετραετία. Παράλληλα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παρέχουν αυξημένη προστασία στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των γενοσήμων» υποστηρίζει το PIF.

Το PhRMA Innovation Forum θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστεί η τροπολογία και να υιοθετηθούν προτάσεις που έχει καταθέσει και οι οποίες μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση. Για παράδειγμα, προτείνει να καταργηθεί το όριο του 7% στις μειώσεις τιμών κατά τις ανατιμολογήσεις των φαρμάκων, καθώς και η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων με τη λιανική τους τιμή. Αυτές οι δύο παρεμβάσεις μπορούν να αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το PIF, ενώ θα μειωθεί και η συμμετοχή των ασθενών.

«Αν τα μέτρα αυτά συνδυασθούν και με άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, είναι εφικτή όχι μόνο η επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης του "Ελλάδα 2.0" αλλά και η ουσιαστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης και η σημαντική μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, η οποία μόνο με τα μέτρα μείωσης των τιμών μπορεί να ελαφρυνθεί κατά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ετησίως» αναφέρει το φόρουμ.

Τέλος, σημειώνει ότι παραμένει «ενεργά στο πλευρό και στη διάθεση όλων των προσώπων/φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία προκειμένου να συνδράμουμε ουσιαστικά στο διάλογο για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την οικονομική ελάφρυνση των Ελλήνων ασθενών παράλληλα με την εξασφάλιση της πρόσβασης τους στις πλέον καινοτόμες θεραπείες».

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Δύο κλειστοί προϋπολογισμοί και κατάργηση του μεριδίου ανάπτυξης στο clawback