ΣΦΕΕ: Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου

Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον υπουργό Επικρατείας Ακή Σκέρτσο, απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ζητώντας άμεση συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη δραματική υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου. 
Αύξηση 23,1% το διάστημα 2019-2022 για τη δαπάνη του φαρμάκου στα νοσοκομεία, με τη δημόσια χρηματοδότηση να παραμένει σταθερή
AP
4'

Αρχικά ο ΣΦΕΕ στέκεται δηκτικά στο γεγονός ότι τα σημειώματα του νοσοκομειακού clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ήρθαν τον Οκτώβριο του 2022. "Με την ευκαιρία της έκδοσης των σημειωμάτων του Νοσοκομειακού Clawback για το β’ εξάμηνο 2021, τον Οκτώβριο του 2022 (10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς!), επισημαίνουμε τα εξής:

- Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019 2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%.

- Η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019 - 2022 κατά 10,1%.

- Το αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019 - 2022 να αυξηθούν κατά 61,4%. Το 2021 η υπέρβαση αποτελεί το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμούμε πως θα υπερβεί το 61,0% της δαπάνης!

- Πλέον όλων των ανωτέρω, έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα εξής:

- Το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

- Tα τελευταία 2 χρόνια λόγω της Covid-19 οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί προκλητής ζήτησης, είναι ανυπόστατος.

Στην περίοδο έξαρσης της Covid-19 αλλά ακόμη και σήμερα είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και κάθε είδους υπηρεσία που αυτά παρέχουν, και δεδομένου ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, είναι προφανές πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. Αντίθετα η δημόσια χρηματοδότηση για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει σταθερή".

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς. Αντίθετα, συνεχίζει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από την φαρμακοβιομηχανία κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Την ίδια ώρα, η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με φάρμακα, ενώ γνωρίζει πως πάνω από τα μισά δεν θα πληρωθούν και για όσα εξ αυτών πληρώνονται, αυτό γίνεται με αυξανόμενη χρονική καθυστέρηση. "Καθώς η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί, επανερχόμαστε με το αίτημά μας για άμεση συνάντηση μαζί σας" καταλήγει η επιστολή του Συνδέσμου.

Διαβάστε επίσης:

Δυσαρέσκεια ΣΦΕΕ και PIF από τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας

Συνάντηση Πιερρακάκη - ΣΦΕΕ για την ψηφιοποίηση του κλάδου του φαρμάκου

ΣΦΕΕ - ΙΟΒΕ: 5,5 δισ. ευρώ η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου στο ΑΕΠ