Πάνω από 30 γονιδιακές θεραπείες αναμένονται μέχρι το τέλος του 2023
Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, τονίστηκε κατά τη συνεδρία με τίτλο «συνεργατικές λύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής δαπάνης και της πρόσβασης σε θεραπείες», το πρωί της Τετάρτης (14/12/2022) στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022.
Πλέον μιλάμε για συγκάλυψη του clawback, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχείρησεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, όταν η καθαρή τιμή στην οποία μπορεί να διαθέσει ένα προϊόν μια φαρμακευτική εταιρεία, είναι κάτω του 50% σε σχέση με την τιμή καταλόγου» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Έλενα Χουλιάρα, μέλος Δ.Σ. του PhRMA Innovation Forum (PIF), τα καινοτόμα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν επιστροφές άνω του 70% της ονομαστικής τιμής, τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ άνω του 60% της ονομαστικής τιμής και για αυτά που διακινούνται μέσω των φαρμακείων οι επιστροφές είναι της τάξης του 40-45%.
Μιλώντας για συνεργατικές λύσεις, είναι αναπόφευκτο να αναφερθούμε στην πιο ορθολογική χρηματοδότηση για το φάρμακο, όμως δεν φαίνεται να εισακούεται στο βαθμό που θα έπρεπε, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου. Ο προϋπολογισμός δεν είναι επαρκής εδώ και χρόνια, ενώ δεν λαμβάνεται μέριμνα για τη ζήτηση. Πάνω από 30 γονιδιακές θεραπείες είναι προ των πυλών μέχρι το τέλος του 2023, είναι αδύνατο να ενταχθούν στον υπάρχοντα προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Σε όλη την Ευρώπη μπαίνουν μεγάλοι περιορισμοί στις ενδείξεις και ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός ασθενών, ώστε να αποζημειώνονται τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, όχι όμως με τις μεγάλες μειώσεις που ισχύουν εδώ, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.
Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να διασφαλίζεται η κάλυψη του 70% των ασφαλισμένων με τα παλιά φάρμακα, που διατίθενται σε πιο χαμηλές τιμές. «Υπάρχουν φάρμακα από μισό έως δύο ευρώ, πώς να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές;» διερωτήθηκε. Αντίθετα, θα πρέπει να εξοικονομηθεί χώρος για αυτά τα φάρμακα, με περιορισμούς στους γιατρούς και κίνητρα στους φαρμακοποιούς, με πρωτοκόλλα και κόφτες, ώστε τα γενόσημα και off-patent φάρμακα να πάρουν όγκο. Τέλος, ο κ. Τρύφων σημείωσε πως υπάρχει τεράστιο θέμα με το πώς θα επαναπατριστεί η έρευνα και η φαρμακευτική παραγωγή στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη για πιο στοχευμένα κίνητρα.
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: Στοίχημα ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός στο φάρμακο
Διαφάνεια και έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις ζητά ο ΣΦΕΕ
Αλλάζουν οι προμήθειες φαρμάκων στο ΕΣΥ: Κεντρικός αγοραστής η ΕΚΑΠΥ