Ελλείψεις φαρμάκων: Εξορθολογισμό τιμών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Νέα μέτρα ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (02/01/2023) το υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, που ταλαιπωρεί τους ασθενείς το τελευταίο διάστημα. Οι έλεγχοι του ΕΟΦ συνεχίζονται, ενώ με την επέκταση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιχειρείται να περιοριστεί η ζήτηση στα ελλειπτικά φάρμακα και να ελεγχθεί η διακίνησή τους, καθώς και να ενισχυθούν τα αντίστοιχα γενόσημα, όπου υπάρχουν.   
Σημάδια βελτίωσης μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
6'

Το πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς, σε δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και σε κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα. Στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν καταγράφονται ελλείψεις, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Οι ελλείψεις στις παραπάνω δραστικές ουσίες καταγράφονται παγκοσμίως και οφείλονται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται, τονίζει ο ΣΦΕΕ.

Επιπλέον, με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (δηλαδή η επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου λόγω διαφοράς τιμής) οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας οι τιμές των φαρμάκων είναι από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επισήμαναν ότι πάνω από 1.300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεσή τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. Από την πλευρά του Υπουργείου, εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της εγχώριας παραγωγής στην ευρωπαϊκή αγορά. Χαρακτηστικό είναι ότι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας είναι και ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

Τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σημειώνει ο ΣΦΕΕ ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, οι ελλείψεις θα ήταν πενταπλάσιες εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή, η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Πολιτική κόντρα για τις ελλείψεις

«Τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός. «Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς. Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, δεν "συγκίνησαν" κανένα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη "συνταγή": δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση. Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και καθ’ έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά. Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επαίρεται ότι έκλεισ​ε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί; Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη , που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως "δεν προλαβαίνει" επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Εισαγγελέα;» ανέφερε ο κ. Ξανθός, μεταξύ άλλων.

Για λαϊκισμό και μικροκομματικά οφέλη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θάνος Πλεύρης απαντώντας στον Ανδρέα Ξανθό. «Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος και θεωρεί το πρόβλημα εθνικό και πρόβλημα αποκλειστικά παράλληλων εξαγωγών τη στιγμή που η έλλειψη στην παρούσα φάση αφορά πρωτίστως φάρμακα και δραστικές που δεν εξάγονται, όπως π.χ. η παρακεταμόλη» τόνισε ο υπουργός Υγείας και τέλος πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με την φαρμακευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων, με πρόσημο τη δημόσια υγεία η κυβέρνηση της ΝΔ διασφαλίζει όλες τις θεραπείες στις καλύτερες τιμές, στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και την καινοτομία, παίρνει μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων και λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη διασφαλίζοντας καθημερινά με μέτρα την επάρκεια φαρμάκων και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την κοινή αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ του παγκόσμιου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων».

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας