ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα ουραγός στη χρηματοδότηση της Υγείας και στην ορθολογική χρήση των πόρων

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το βράδυ της Δευτέρας (13/02/2023). 
Την πίτα έκοψαν μαζί με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης και ο Τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός
ΣΦΕΕ
5'

H επένδυση στην υγεία και τη φαρμακευτική καινοτομία ως αναγκαία προϋπόθεση για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΣΦΕΕ, Ολύμπιου Παπαδημητρίου.

«Ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη βασική τους αποστολή, κάνοντας διαθέσιμες όλες τις κατάλληλες θεραπείες στον πληθυσμό της χώρας και διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα λείψει από Έλληνα ασθενή. Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα καθίσταται εφικτό στο μέλλον. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αναχθεί κατά κοινή ομολογία, ως ο τρίτος πυλώνας χρηματοδότησης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

«Είναι γεγονός πως στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χώρο της υγείας, ο προσωπικός ιατρός, ο φάκελος του ασθενούς και λοιπές μεταρρυθμίσεις έρχονται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά αυτό που φαίνεται να λείπει είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και πολύ περισσότερο για το φάρμακο. Υπάρχουν όμως δύο τομείς που είμαστε ουραγοί: α) η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και πιο συγκεκριμένα του χώρου του φαρμάκου και β) η ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πόρων με την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης και ελέγχου της ζήτησης» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο υπουργός Υγείας Θάνος ΠλεύρηςΣΦΕΕ

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, η συνολική δημόσια δαπάνη για φάρμακα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια κινείται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική κατανάλωση αυξάνεται μόνο για πέρσι συνολικά με ποσοστό 8% - στα ιδιωτικά φαρμακεία με +6,3% (στοιχεία IQVIA) και στα νοσοκομεία με +12,5% - έναντι πρόπερσι. Πέραν αυτού, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στη δημόσια κατά κεφαλή νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, κατά -52% και -63% έναντι της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και της Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) αντίστοιχα (στοιχεία 2019). Επομένως, είναι αλήθεια ότι η δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο είναι χαμηλή.

Την ίδια ώρα, είναι μύθος ότι το clawback μειώνεται. Το clawback προπληρώνεται, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, δεν μειώνεται μέσω των διαπραγματεύσεων. «Ωστόσο η τακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πετυχαίνει ή να έρχεται πολύ πιο κοντά στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Ένα κορυφαίο παράδειγμα δημιουργικής λογιστικής, που όμως κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η δημόσια συνεισφορά στη φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγο πολύ σταθερή όλα τα τελευταία χρόνια και επομένως η κυβέρνηση δαπανά ούτως ή άλλως τα ίδια χρήματα, απλά χάρη στις διαπραγματεύσεις οι υποχρεωτικές επιστροφές προπληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το όφελος από αυτή την τακτική είναι βασικά η βελτίωση των ταμειακών ροών του ΕΟΠΥΥ».

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε και στην επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το φάρμακο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα, θα καθορίσουν το χώρο του φαρμάκου στην Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Είναι σημαντικό να εισαχθούν κανόνες και πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, όπως ένα εύρωστο και προβλέψιμο οικοσύστημα προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και ένα κανονιστικό πλαίσιο αιχμής. Αν δεν τα εξασφαλίσουμε αυτά, η Ευρώπη, θα χάσει την ευκαιρία της να γίνει ηγέτιδα δύναμη στις επιστήμες ζωής και υγείας, με άμεσες, φυσικά, επιπτώσεις και στη χώρα μας. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη, σε ΗΠΑ και Κίνα, η ψαλίδα ανάμεσα σε μας και τον υπόλοιπο κόσμο θα συνεχίσει να ανοίγει. Αν κρατήσουμε τις επενδύσεις στην Ευρώπη θα ωφεληθεί και η Ελλάδα, βελτιώνοντας και το μερίδιό της σε αυτές» υποστήριξε.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις πολύ εύκολα θα εκτοπίσουν τις ευκαιρίες αν δεν αλλάξουμε τη θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα. Είμαστε αισιόδοξοι για ένα πιο υγιές μέλλον. Αρκεί τώρα να προτεραιοποιήσουμε την υγεία σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για να ενδυναμώσουμε το σύστημα υγείας μας. Ταυτόχρονα προσδοκούμε μια πολιτική που θα εγγυάται την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου και του συστήματός μας, μια πολιτική δίκαιη που προσπαθεί να κρατά ίσες αποστάσεις», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης οι κύριοι: Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), και ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Την πίτα έκοψαν μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ξανθός.

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη να μείνει πρωταγωνίστρια στην έρευνα για τις σπάνιες παθήσεις

Ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες κατά του νέου σχεδίου της Κομισιόν

Ελλείψεις φαρμάκων: Από 50% έως 300% το κέρδος χονδρεμπόρων από παράλληλες εξαγωγές