Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ μετά από 15 χρόνια

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του, παρουσιάζοντας παράλληλα μια νέα δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

ιφετ
Ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιάννης Σωτηρίου
ΙΦΕΤ
5'

Την επαναλειτουργία του Ερευνητικού Εργαστηρίου του, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), την Τετάρτη (15/02/2023). Ο σχεδιασμός του επικεντρώνεται στους τομείς της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης, στην παροχή υπηρεσιών στην αγορά του φαρμάκου και στη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Στους στόχους του περιλαμβάνονται οι ευρύτερες συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ μέρος των κερδών θα επανεπενδύεται στην έρευνα.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, προς όφελος του συνόλου των ασθενών και της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει, επίσης, να εισάγει εκτάκτως φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, καθώς και σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις κατόπιν και ατομικών αιτημάτων ασθενών.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν στις μελέτες βιοϊσοδυναμίας, όμως τα τελευταία 15 χρόνια δεν λειτουργούσε. Πλέον, αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ινστιτούτου -αξιοποιώντας και το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα- να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, προωθώντας παράλληλα τη σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας. Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες:

- Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.

- Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως π.χ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).

- Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στη φαρμακευτική αγορά.

Συνεργασία για τη νόσο Αλτσχάϊμερ

Η πρώτη συνεργασία που ανακοίνωσε το ΙΦΕΤ είναι με το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και αφορά την ανάπτυξη μιας νέας τρισδιάστατης πλατφόρμας για τη μοντελοποίηση της ανθρώπινης νευροφλεγμονής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της για τον έλεγχο των φαρμάκων, με πρώτη εφαρμογή στη νόσο Αλτσχάϊμερ και την κατάθλιψη.

Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτσχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

ΙΦΕΤ
Παναγιώτα Κακάτσου, Διευθύντρια Ερευνητικού Εργαστηρίου Χημικός B.Sc., M.SC.
Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ
Φαίη Μάλλιου, Μοριακή Βιολόγος & Γενετίστρια B.Sc., M.Sc., Ph.D.
Χρήστος Λιόλιος, Φαρμακοποιός B.Sc., M.Sc., M.Res., Ph.D.
Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Ερευνητής ΙΜΒΒ ΙΤΕΙΦΕΤ

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το ΙΦΕΤ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ΙΦΕΤ. Διότι αυτή η αντίληψη που υπάρχει, ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία κρατική φαρμακαποθήκη, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι απουσιάζει η ψυχή. Μπορεί το ΙΦΕΤ σε ένα κομμάτι να σχετίζεται με την αναζήτηση φαρμάκων, αλλά δεν έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο. Βασικό στόχο έχει τη φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή δίνουμε στο ΙΦΕΤ την κατεύθυνση που πρέπει. Να χρησιμοποιούμε την έρευνα και την τεχνολογία. Με όλες τις δυνάμεις μας θέλουμε και εμείς να συνεισφέρουμε στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου, ώστε να μπορέσουμε στη χώρα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο δοκιμών. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στον τομέα της υγείας. Όσο περισσότερη έρευνα γίνεται στην χώρα μάς, τόσο περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, σημείωσε: «Η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την έρευνα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που η συστηματική και στοχευμένη επένδυση σε πρωτοποριακές συνεργασίες και υπηρεσίες, στηριγμένη σε σύγχρονες βάσεις, εισάγει δυναμικά το Ινστιτούτο στο ερευνητικό πεδίο. Δεσμευόμαστε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας θα προωθείται στα ερευνητικά μας προγράμματα, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των ασθενών».

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο «Ελπίς»: Τέλος στη διαμάχη υπουργείου Υγείας - Δήμου Αθηναίων

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα λίστα του ΕΟΦ με 135 σκευάσματα

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα ουραγός στη χρηματοδότηση της Υγείας και στην ορθολογική χρήση των πόρων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή