Ο ΕΟΦ απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής για τη βελτίωση της διάθεσης

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης ενός συμπληρώματος διατροφής το οποίο περιέχει εκχύλισμα ενός φυτού, που κατατάσσεται στα καινοφανή τρόφιμα, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). 
φυτό
Το προϊόν δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ (φωτογραφία αρχείου)
PIXABAY
1'

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής OSTROVIT 5-HTP, αποφάσισε ο ΕΟΦ, μετά από ενημέρωση ότι ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία 5-HTP (εκχύλισμα του Griffonia simplicifolia) Το φυτό κατατάσσεται στα καινοφανή τρόφιμα (novel food), ενώ η ουσία 5-HTP προωθείται για τη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας ζωής. Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ.

Το προϊόν παράγει και προμηθεύει η πολωνική εταιρεία OSTROVIT. Οι επιχειρήσεις που το έχουν προμηθευτεί υποχρεούνται για την εφαρμογή της παρούσης και την ενημέρωση του ΕΟΦ. Η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Εθελοντική ανάκληση φαρμάκου

Παράλληλα, ο ΕΟΦ προχωρά στην ανάκληση της παρτίδας 22J27A3 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (διάλυμα για έγχυση) λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης.

Η απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας, Baxter Hellas Ε.Π.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Παρενέργειες φαρμάκων: Μόνο το 35% των φαρμακοποιών έχει συμπληρώσει κίτρινη κάρτα

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για οφθαλμικές σταγόνες - «Μην χρησιμοποιήσετε το προϊόν»

Κίνδυνος εγκεφαλοπάθειας από φάρμακα με ψευδοεφεδρίνη - Περιστατικά και στη Βρετανία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή