Κατάργηση του clawback για βιώσιμες λύσεις - Οι κλινικές μελέτες κρίνουν τους νέους διοικητές
Την έναρξη των εργασιών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικών Μελετών και Έρευνας με τίτλο «Χαράσσοντας τον νέο "οδικό χάρτη" για το φάρμακο», κήρυξε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το πρωί της Τρίτης (07/11/2023). Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, με πρώτο τη βελτίωση και ενίσχυση των κτηριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Τα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2025. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται ήδη αποδίδουν, όπως στην παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν βελτίωση. Ως προς την ενίσχυση του συστήματος με προσωπικό -ο τρίτος άξονας-, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των ανθρώπων που υπηρετούν στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες που παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά και θέσεις που καταλήγουν άγονες. Μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Υγείας θα φέρει δέσμη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των άγονων θέσεων, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ως προς το θέμα των κλινικών μελετών, επισήμανε την αύξηση των επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Ο ΕΟΦ ενέκρινε πέρυσι 223 μελέτες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε επένδυση 120 εκατ. ευρώ. Η αυξητική τάση επιβεβαιώνεται και φέτος. Ως προς το πλαίσιο, τόνισε ότι σύντομα θα έρθει ρύθμιση, με την οποία τα κίνητρα για τη διενέργεια κλινικών μελετών θα μεταφερθούν και στο επίπεδο του γιατρού -πέρα από το επίπεδο του νοσοκομείου. Δηλαδή, θα υπάρχει ενίσχυση και της κλινικής αλλά και του εισοδήματος των γιατρών. Το επόμενο διάστημα, θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία των αυτοτελών τμημάτων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία και τη στελέχωση τους. Τέλος, οι κλινικές μελέτες θα είναι κρίσιμος δείκτης για την αξιολόγηση των νέων διοικητών των νοσοκομείων, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Την κατάργηση του clawback είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο. "Σήμερα, κι ενώ υλοποιείται ήδη ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, παραμένουν ανοιχτά μέτωπα που έρχονται από το παρελθόν και βάζουν εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτά είναι η ανεπαρκής δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και οι δυσβάστακτες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας για το 2022, ξεπερνάει τη δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο. Άρα, ο νέος οδικός χάρτης που είναι υπό διαμόρφωση, θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις, στο πώς θα λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του φαρμάκου" ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:
"Για να οδηγηθούμε σε βιώσιμες λύσεις, θα πρέπει να ξεκινήσουμε το συλλογισμό μας από την κατάργηση του clawback –όχι απλά τη μείωσή του. Γιατί το clawback γεννά clawback, οδηγεί σε περιορισμένες επενδύσεις, μείωση του ΑΕΠ, λιγότερα νέα φάρμακα για τους ασθενείς, λιγότερες θέσεις εργασίας και συρρίκνωση της οικονομίας. Το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που περιγράφει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη θέσπιση μιας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής.
Η κατάργηση του clawback θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις που θα παραγάγουν προστιθέμενη αξία και εξοικονομήσεις σε μία σειρά από πεδία. Ένα από αυτά είναι οι κλινικές μελέτες και η έρευνα, που με σωστό σχεδιασμό μπορούν να δώσουν έσοδα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πρόσβαση στους ασθενείς στην αιχμή της επιστήμης. Επίσης, η εδραίωση της προβλεψιμότητας θα δώσει περιθώρια στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, για να παρέχουν στην ελληνική αγορά καινοτόμα φάρμακα που τα έχουν απόλυτη ανάγκη οι Έλληνες ασθενείς. Αλλά και θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή στο διττό της το ρόλο, που είναι να διασφαλίζει την προμήθεια της αγοράς και των νοσοκομείων με τις απαραίτητες θεραπείες και ταυτόχρονα να αποτελεί μια ισχυρή εξαγωγική δύναμη.
Η κατάργηση του clawback αναπόφευκτα θα επιβάλει ένα διορθωμένο και ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι πόροι της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία θα στηρίζει ο όγκος των φθηνότερων, καταξιωμένων φαρμάκων και γενοσήμων" ανέφερε μεταξύ άλλων.