Μέσα στον Ιανουάριο η Υπουργική Απόφαση για τα γραφεία κλινικών μελετών στα νοσοκομεία
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, δήλωσε πως θα εφαρμοστούν ευνοϊκές πολιτικές για τις κλινικές μελέτες, ζητώντας και τη βοήθεια της φαρμακοβιομηχανίας με στόχο την αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργηθεί «εύφορο έδαφος» και για επενδύσεις από εταιρείες που δεν έχουν έδρα στη χώρα μας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε την πολύπλευρη αξία των κλινικών μελετών και δεσμεύτηκε να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες δραστηριοποίησης στην κλινική έρευνα που θα οδηγήσουν στην επένδυση σημαντικών κεφαλαίων. Από το επενδυτικό clawback, ένα ποσοστό 5%, που αντιστοιχεί σε 12,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει διατεθεί για κλινικές μελέτες, αλλά ο Υπουργός σημείωσε πως είναι «ευχής έργο να μεγαλώσει (το ποσοστό) μέσω πολιτικών που θα ασκήσουμε και της προσπάθειας της φαρμακοβιομηχανίας».
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε ότι θα επιλύσει θέματα που σχετίζονται με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων, όπως είναι η υλοποίηση του εθνικού μητρώου βιοϊατρικής έρευνας, η δημιουργία οικοσυστήματος κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων στη διεξαγωγή των κλινικών μελετών. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών κίνητρων για την εγχωρία φαρμακοβιομηχανία αλλά και των επενδυτικών κινήτρων για φαρμακευτικές εταιρείες που δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα.
Κατά το Στρογγυλό Τραπέζι I, με θέμα «Μέτρα και κίνητρα για την προώθηση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα» η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη επεσήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση κατά 70% των φακέλων που υποβάλλονται στον ΕΟΦ. «Το 2022 είχαμε 274 φακέλους το 2019 είχαμε 174 και το 2018 είχαμε 134. Το 2022 είχαμε αύξηση 56% σε σχέση με το 2019». Όσο για το τρέχον έτος, έχουν κατατεθεί 227 φάκελοι για έως τις αρχές Νοεμβρίου και έχουν εγκριθεί 129.
Στο Στρογγυλό Τραπέζι II με θέμα «Ίδρυση και λειτουργία γραφείων κλινικών μελετών στο ΕΣΥ: Αρμοδιότητες-Στελέχωση-Εμπόδια» η Πρόεδρος ΔΣ & Διοικήτρια Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» , Όλγα Μπαλαούρα περιέγραψε το υβριδικό μοντέλο του τμήματος κλινικών μελετών που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο μετά τη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την HARCO. Η κυρία Μπαλαούρα εκτίμησε ότι η Υπουργική Απόφαση θα λύσει τα θέματα αυτονομίας του τμήματος ακόμη και της οικονομικής αυτοτέλειας, καθώς σήμερα οι διοικήσεις των νοσοκομείων που διεξάγουν μελέτες δεν μπορούν να έχουν εικόνα στα οικονομικά των κλινικών μελετών εντός του υγειονομικού ιδρύματος.
Την εμπειρία του μετέφερε και ο Διοικητής, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» Σπύρος Αποστολόπουλος, καθώς σήμερα πλέον «τρέχουν» 124 κλινικές μελέτες στο νοσοκομείο. Ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα με ανάθεση έργου.
Επίσης, η Αθανασία Μανδάλου, Υπεύθυνη Οικ. Διαχείρισης Κλινικών Μελετών, Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» παρουσίασε τη συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από υπαλλήλους διαφορετικών κλινικών του νοσοκομείου, διευκολύνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο των κλινικών μελετών. Με αναφορά στην καινοτόμο Μονάδα Κλινικών ερευνών του νοσοκομείου, η οποία είναι η πρώτη στη χώρα μας, η κυρία Μανδάλου ανέφερε ότι διεξάγονται κλινικές μελέτες φάσης Ι, μελέτες βιοϊσοδυναμίας καθώς και μελέτες φαρμακοεπαγρύπνησης και φαρμακοεπιδημιολογίας. Συνολικά, κάθε έτος πραγματοποιούνται 70 νέες και τροποποιημένες μελέτες είτε παρεμβατικές με χορήγηση ερευνητικού φαρμάκου είτε μη παρεμβατικές χωρίς τη χορήγηση ερευνητικού φαρμάκου, καθώς και τρεις βασικές πειραματικές μελέτες από μονάδα πειραματικής έρευνας