Φαρμακευτική δαπάνη: Ποιες εξοικονομίσεις υπολογίζει το υπουργείο Υγείας
Ανασφάλιστοι, κλειστοί προϋπολογισμοί και φίλτρα συνταγογράφησης αποτελούν τα κύρια πεδία παρεμβάσεων του υπουργείου Υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου για το 2024.
Ως προς το clawback του φαρμάκου, ζήτημα που «καίει» τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στο σχέδιο αναφέρεται η «επιβολή μέτρων βελτίωσης της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, για να επιτευχθεί μείωση του φαρμακευτικού clawback του 2023, τόσο για φαρμακευτικά προϊόντα κοινότητας όσο και για ενδονοσοκομειακά φαρμακευτικά προϊόντα, από 150.000.000 ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Στο βαθμό που αυτό δεν επιτυγχάνεται, η διαφορά μεταξύ των στοχευμένων μειώσεων και η πραγματική μείωση για κάθε έτος, δεν θα αναζητηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία και το σχετικό ποσό βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι 150.000.000 ευρώ».
Με εκτιμώμενο όφελος 100 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας ποντάρει στην επαναξιολόγηση και μεταφορά φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης (θετική λίστα) στη μη αποζημιούμενη λίστα (αρνητική λίστα). Για τη μεταφορά αυτή, θα προβλεφθούν κίνητρα.
Ως προς το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, αναφέρεται ότι η δαπάνη φαρμάκων και εξετάσεων των ανασφάλιστων που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, έχει φθάσει τα 310 εκατ. ευρώ. Η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους πολίτες πλέον γίνεται μόνο στις δημόσιες δομές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις προκλητής ζήτησης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει εξορθολογισμό 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν από άλλους πόρους, αναφέρει το σχέδιο δράσης.
Το 2024 αναμένεται, επίσης, εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το 2023 υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ. Για το 2024 αναμένονται άνω του 1 δισ. με εκπτώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στον ΕΟΠΥΥ μπαίνουν φίλτρα συνταγογράφησης για τις δαπανηρές θεραπείες, με σκοπό τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας αναφέρει την ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων παθήσεων που σχετίζονται με τις 10 πιο δαπανηρές δραστικές ουσίες. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα αναπτυχθούν από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Ο περιορισμός της κατανάλωσης θα έχει ιδιαίτερη στόχευση στις ηλικίες άνω των 60 ετών, για τον έλεγχο της πολυφαρμακίας.