Γεωργιάδης: «Φρένο» στη δαπάνη του ΙΦΕΤ μέσω ΕΟΦ - Προσλήψεις στον Οργανισμό το 2024
Επιτάχυνση των εγκρίσεων νέων φαρμάκων ώστε να μπει «φρένο» και στη δαπάνη του ΙΦΕΤ, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας για τη νέα χρονιά, την Τρίτη (27/02/2024).
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του».
Συγκεκριμένα για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) είπε: «Θέλω να βοηθήσετε το ΙΦΕΤ και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρείες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback».
Επιτάχυνση των εγκρίσεων και για τις κλινικές μελέτες ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι «εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα, η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια».
Προσλήψεις μέσα στο 2024
Για την αναγκαία ενίσχυση του ΕΟΦ με προσωπικό, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024, παραδεχόμενος ότι ο ΕΟΦ πράγματι έχει λιγότερο προσωπικό. «Η φαρμακευτική αγορά αναπτύσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, οι νέες θεραπείες είναι τόσες πολλές και οι ανάγκες του κόσμου τόσο πολυποίκιλες, που προφανώς το οργανόγραμμα αυτού του οργανισμού απηχούσε μια προηγούμενη εποχή που όλα κυλούσαν σε ένα διαφορετικό ρυθμό. Τώρα οι καινοτόμες θεραπείες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και ευτυχώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει συγκλονιστικά βήματα προόδου. Και θέλω να σας ενθαρρύνω για ακόμα συγκλονιστικότερα. Το επενδυτικό clawback που θεσπίσαμε, το 2020, έχει πιάσει τόπο. Οι επενδύσεις έχουν διαδεχθεί η μία την άλλη και οι επενδύσεις δεν είναι μόνο τα κτήρια, επενδύσεις είναι και τα νέα φάρμακα».
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Ελλείψεις στα φάρμακα ασφαλώς και υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα μετά τον CΟVID, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά όλων των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους δεν ήταν τελικά και τόσο καλή ιδέα. Όταν διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το συνειδητοποίησε η Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».
Όσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, σύμφωνα με τον Υπουργό έχει δείξει ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, τον Μάρτιο θα έρθουν στη χώρα μας Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα. «Ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.