Οι εκτιμήσεις για το clawback στο φάρμακο και οι... ευρωεκλογές
Στην επίμαχη συνάντηση πρόκειται να συζητηθεί με τους επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους πρώτους μήνες του 2024. Οι εταιρείες, όμως, ακόμη δεν γνωρίζουν πώς κλείνει το 2023. Μάλιστα, στις εκκρεμότητες που φαίνεται πως μετατίθενται για μετά τις ευρωεκλογές είναι και η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει θέματα rebate, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Κι αυτό αφορά στην εξωνοσοκομειακή αγορά. Για τα νοσοκομεία, το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε οι εταιρείες θα λάβουν τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2023.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το 2023 οι συνολικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών υπολογίζονται σε 3,579 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων αυτών που προκαταβάλλονται ως εκπτώσεις κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης). Το ύψος των επιστροφών της βιομηχανίας αντιστοιχεί στο 50% της αποζημιούμενης αγοράς, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% τα τελευταία 6 χρόνια. Από το 2012, οι εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ έχουν συνεισφέρει 18,1 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη μέσω υποχρεωτικών επιστροφών. Το διάστημα 2012 - 2023, η αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει κατά 65%, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 23%.
Πρόσφατα, πάντως, ορίστηκε με ΦΕΚ η κατανομή των 300 εκατ. ευρώ στα τρία κανάλια του φαρμάκου από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, 80 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στα φαρμακεία κοινότητας (ΕΟΠΥΥ), 100 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα.