Στο 1,2 δισ. η αξία της αυτοφροντίδας στην Ελλάδα - 55 δραστικές υποψήφιες για τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ

Τη συμβολή της αυτοφροντίδας (Self-care) στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και στην πρόληψη παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ)
Συνέντευξη Τύπου του ΕΦΕΧ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας
ΕΦΕΧ
4'

Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA. Ως αυτοφροντίδα ορίζεται η πρόληψη και η αντιμετώπιση ήπιων παθήσεων από τους ίδιους τους πολίτες με τη συμβουλή του φαρμακοποιού, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε γιατρό. Προϊόντα αυτοφροντίδας είναι φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) όπως αναλγητικά, για το κρυολόγημα, για το γαστρεντερικό, δερματολογικές παθήσεις, όπως και συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για τη φροντίδα των ματιών, τη ρινική συμφόρηση, τη διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care) στις 24 Ιουλίου, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, στοιχεία για τα οφέλη της αυτοφροντίδας στις ζωές των Ελλήνων πολιτών και για τον τρόπο με τον οποίο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) συμβάλλουν στην εξοικονόμιση πόρων για το σύστημα υγείας.

Τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα μετά την πανδημία- οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάπτυξη του κλάδου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη». Υπογραμμίζοντας επίσης την οικονομική αξία της αυτοφροντίδας, ο κ. Καρέλος σημείωσε ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Μεταφορά 55 δραστικών στα ΜΗΣΥΦΑ

Η συνολική αξία της αγοράς της αυτοφροντίδας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, με το 70% να είναι ΜΗΣΥΦΑ.

Ο κλάδος έχει περαιτέρω δυνατότητα ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσω της αύξησης του αριθμού των δραστικών ουσιών που χαρακτηρίζονται ως ΜΗΣΥΦΑ. Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας περίπου 100 δραστικές έχουν καθεστώς ΜΗΣΥΦΑ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Αγγλία είναι 160. Η πρόταση του ΕΦΕΧ είναι άλλες 55 δραστικές να χαρακτηριστούν ΜΗΣΥΦΑ, αφού αξιολογηθούν επιστημονικά και με βάση την εμπειρία και τη γνώση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα δε με μελέτη (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, 2020) η διεύρυνση αυτή της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο.

Σε περίπτωση που μπουν στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ οι 55 αυτές δραστικές, ενδέχεται να πάρουν αύξηση τιμής κατά 50%. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η εξοικονόμηση θα ήταν κοντά στα 480 εκατ. ευρώ. Ως δείκτες οφέλους έχουν μετρηθεί η εξοικονόμηση από τη συνταγογράφηση, από το κόστος του ιατρικού ραντεβού και της μετακίνησης του πολίτη, η ποιότητα ζωής, σε σχέση με το μέσο κόστος των ΜΗΣΥΦΑ, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ιδιωτική δαπάνη των πολιτών. Χαρακτηριστικά για την τάση αύξησης των δαπανών υγείας, η εκτίμηση του Ο.Ο.Σ.Α για την Ελλάδα είναι ότι μέχρι το 2040 θα είναι 15 φορές πάνω σε σχέση με την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Επισημάνθηκε, τέλος, η συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ο ΕΦΕΧ είναι ένας Σύνδεσμος 21 φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, παραγωγή, διανομή και προώθηση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, Συμπληρωμάτων Διατροφής και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Σχετικές ειδήσεις