Λουράντος για φθηνά φάρμακα: Είχαν τιμή τσίχλας - Χωρίς αυξήσεις θα εξαφανίζονταν

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος
3'

Την απόφαση για αύξηση της τιμής 850 πολύ φθηνών φαρμάκων, στηρίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), εξηγώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα εξαφανίζονταν και θα αντικαθίσταντο από άλλα, πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, τα πολύ ακριβότερα φάρμακα θα είχαν και ακριβότερη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους που θα προερχόταν επιπλέον και από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τους τιμής.

Παρουσιάζει μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα με φάρμακο που κόστιζε 1,17 ευρώ (συμμετοχή 25% - 0,29 ευρώ για τον ασφαλισμένο) και η σημερινή του τιμή ανέρχεται σε 2,08 (συμμετοχή 25% - 0,52 ευρώ για τον ασφαλισμένο).

Εάν αυτό τη θέση αυτού του φαρμάκου έπαιρνε ένα από τα γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα με πχ 30 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ήταν αντι για 0,52 ευρώ που είναι σήμερα, 7,5 ευρώ.

«Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν; Θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη; Είναι καλύτερο να πληρώνει ο ασφαλισμένος 7,5 ευρώ, ή 0,52 ευρώ;», διερωτάται ο κ. Λουράντος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΦΣΑ Κωνσταντίνου Λουράντου

«Πολιτικό κόστος…»

Διαβάζουμε σήμερα στα διάφορα ΜΜΕ…

«Αυξήσεις από σήμερα σε 850 φάρμακα - Επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους»

Φυσικά και αυξήθηκε η τιμή των ΦΘΗΝΩΝ φαρμακων (με τιμή τσίχλας) ώστε να σταματήσει η πορεία προς την εξαφάνιση τους και η αντικατάσταση τους από άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Και τα ακριβότερα φάρμακα θα είχαν ακριβότερη συμμετοχή που θα προερχόταν επιπλέον και απο την διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τους τιμής…

Να δώσουμε ένα παράδειγμα:

Salospir 100mg. Προηγούμενη τιμή 1,17 και συμμετοχή (25%) 0,29 ευρώ.

Salospir 100mg. Σημερινή τιμή 2,08 και συμμετοχή (25%) 0,52 ευρώ

Ποσοστιαία αύξηση τιμής του φαρμάκου 77,8%.

Αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένου 0,23 ευρώ!

Αν την θέση αυτού του φαρμάκου έπαιρνε ένα από τα γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα με πχ 30 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ήταν αντι για 0,52 ευρώ που είναι σήμερα, 7,5 ευρώ.

Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν; Θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη;

Είναι καλύτερο να πληρώνει ο ασφαλισμένος 7,5 ευρώ, ή 0,52 ευρώ;

Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργειαδης έκανε κάτι που δεν τολμούσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, φοβούμενοι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ από την επίθεση συγκεκριμένων ΜΜΕ: να αυξήσει τα φθηνά φάρμακα ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ (μέσω της συνεχιζόμενης κυκλοφορίας τους) και των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το έχω πει πολλές φορές: ο πολιτικός κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα, και αυτό είναι θετικό μόνο όταν το πολιτικό κόστος δεν συμμετέχει στις αποφάσεις του…

Γιατί τελικά το πολιτικό κόστος είναι αυτό που πληρώνουμε, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν κάνουν αυτό που πρέπει γιατί έχει … πολιτικό κόστος!