Αυξήσεις τιμών στα φάρμακα: Δεν υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Πάνω από 60 φάρμακα αποσύρθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια - Αναγκαίος ο εξορθολογισμός στις τιμές πολύ φθηνών φαρμάκων

Αυξήσεις τιμών στα φάρμακα: Δεν υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων
AP
3'

Τέλος στην υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων που αποσύρονται από την αγορά, από άλλα ακριβότερα με μεγαλύτερη συμμετοχή για τον πολίτη, θα βάλουν οι αυξήσεις τιμών σε περίπου 850 φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, τονίζει ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια- από τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης ακόμη- έχουμε εξορθολογισμό στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων και μάλιστα χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση στους πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που εδώ και πολλά χρόνια, μια κυβέρνηση είδε με διορατικότητα το πρόβλημα και με λελογισμένες αυξήσεις, έδωσε ανάσα στην αγορά, στους ασθενείς και στις εταιρείες».

Ο κ. Βαλτάς, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών και ασθενών, ενώ είναι σημαντικό πως με αυτόν τον τρόπο, λύνεται ένα πολύ βασικό μείζον ζήτημα: μπαίνει τέλος στη λεγόμενη υποκατάσταση, δηλαδή φθηνά φάρμακα τα οποία εξαιτίας της πολύ χαμηλής τους τιμής, έχουν αποσυρθεί, υποκαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα, των οποίων η τιμή είναι έως και 15 φορές παραπάνω.

«Αυτό που διαπιστώναμε τόσα χρόνια, είναι ότι εξαιτίας των καθηλωμένων τιμών σε πολλά φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα, αρκετές εταιρείες, προχωρούσαν στην απόσυρσή τους, αφού έχαναν ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς, είτε να μένουν εκτός θεραπείας, είτε ο θεράπων γιατρός τους, να προχωρά σε υποκατάσταση, να συνταγογραφήσει δηλαδή άλλο φάρμακο, το οποίο κοστίζει τις περισσότερες φορές, 15 φορές παραπάνω. Φανταστείτε, ότι η συμμετοχή των πολιτών για φάρμακο που κοστίζει ένα ευρώ, είναι 0,25 λεπτά, ενώ για ένα φάρμακο των 15 ευρώ για παράδειγμα, είναι 3,75 ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, πάνω από 60 με 70 φθηνά φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Το πιο σοβαρό πρόβλημα ωστόσο με την κατάσταση αυτή, ήταν το γεγονός πως πολλοί ασθενείς, αναγκάζονταν να αλλάξουν τη θεραπεία τους.

Αναφορικά με τις αυξήσεις που ισχύουν από τις 26 Αυγούστου, ο κ. Βαλτάς σχολιάζει:

- το 60% των φαρμάκων, δηλαδή 445 κωδικοί αυξήθηκαν μέχρι 0, 99 λεπτά

- 152 κωδικοί από ένα 1 ευρώ έως 1,99 λεπτά

- 90 κωδικοί από 2 ευρώ, έως 2,99 ευρώ

- 50 κωδικοί από 3 ευρώ έως 3,99 ευρώ, που σημαίνει ότι στα 4 ευρώ ο ασθενής, πληρώνει περίπου ένα ευρώ συμμετοχή

- 46 κωδικοί αυξήθηκαν από 10 έως 49,99 λεπτά

- 18 κωδικοί αυξήθηκαν πάνω από 49 ευρώ.

Όπως δήλωσε, τέλος, ο Απόστολος Βαλτάς στο CNN Greece, η απόφαση που έλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «ήταν ίσως ένα πολιτικό ρίσκο, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει δικαιοσύνη, ισορροπία και εξορθολογισμό. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι φορείς του κλάδου και της κοινωνικής ασφάλισης να τον στηρίξουν. Ας πάψουμε να βλέπουμε τις αυξήσεις αυτές ως ταμπού, ας μην στρουθοκαμιλίζουμε και ας μην διαιωνίζουμε μία κατάσταση που δεν έβγαζε πουθενά».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή