Πώς μια φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να αποτελέσει «πόλο έλξης» για τους εργαζόμενους

Η συμβολή της DEMO στην εξέλιξη των εργαζομένων στη χώρα μας
3'

Η ξεχωριστή θέση που έχει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας της εθνικής οικονομίας, με επενδύσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας και αναδεικνύουν την Ελλάδα σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη νοτιανατολική Ευρώπη, αναγνωρίζεται ευρέως από τους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο φαρμακευτικός κλάδος συνεχίζει να ξεχωρίζει ως ο πιο ελκυστικός κλάδος στην Ελλάδα για το 2024, σύμφωνα με έρευνα της Randstad, με το 56% των εργαζομένων να δηλώνει την προθυμία του να εργαστεί σε εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα.

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO, με το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στον Κλάδο, που θα αποφέρει χίλιες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, αποδεικνύει ακριβώς όλα τα παραπάνω. Η «ακτινογραφία» του ανθρώπινου δυναμικού της, η μέριμνα για την εξέλιξή του, το σύγχρονο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, εξηγούν γιατί η DEMO αποτελεί πόλο έλξης για τους εργαζόμενους.

Με πάνω από μισό αιώνα εξέλιξης στον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο, η DEMO αυτήν τη στιγμή πρωταγωνιστεί στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Απασχολεί περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, εκ των οποίων το 48% είναι άνδρες και το 52% γυναίκες. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν, επίσης, το 46% των θέσεων αυξημένης ευθύνης.

Η επένδυση στους ανθρώπους της εταιρείας είναι διαρκής και συμβαδίζει με το σχέδιο αναβάθμισης των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης σε νέες αγορές και της αύξησης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Κίνητρα σε νέους επιστήμονες

H DEMO επενδύει στην έρευνα και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα. Συμβάλλει, έτσι, καθοριστικά στο «Βrain Gain» της χώρας με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 48% των εργαζομένων της είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το 21% έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης φαρμάκων χημικής προέλευσης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό, ενώ πόλο έλξης νέων επιστημόνων θα αποτελέσει επίσης, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, όπου θα γίνεται επιτόπια επιστημονική έρευνα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Επιπλέον, η δημιουργία Βίο-Ακαδημίας στο Κρυονέρι όπου επιστήμονες από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, θα δημιουργήσει μία νέα γενιά επιστημόνων - θύλακα Έρευνας και Ανάπτυξης στη νέα αυτήν τεχνολογία.

Προγράμματα ενδυνάμωσης

Η DEMO υποστηρίζει ενεργά το ανθρώπινο δυναμικό της, προσφέροντας ευκαιρίες εξέλιξης και έχοντας ως στόχο την παροχή ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ταλαντούχους εργαζόμενους και θα τους εμπνέει για μια επιτυχημένη πορεία.

Το πρόγραμμα υποτροφιών και πρακτικής άσκησης «Start Your Journey» βρίσκεται φέτος, στον 7ο κύκλο του. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περισσότερες από 300 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο, ενώ απόδειξη επιτυχίας του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι το 61% των ασκούμενων συνέχισαν να εργάζονται στην εταιρεία, μετά το πέρας της πρακτικής, καλύπτοντας οργανική θέση.

Ταυτόχρονα, δραστηριότητες ενδυνάμωσης (όπως η προώθηση του εθελοντισμού, η ύπαρξη τράπεζας αίματος, οι ομάδες μαραθωνίου, ποδοσφαίρου, μουσικής και θεάτρου) συμβάλλουν στη διαμόρφωση δεσμών μεταξύ των εργαζομένων και προσήλωσης σε ένα κοινό στόχο. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι οι άνθρωποι της DEMO αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της εταιρείας για ανάπτυξη και εδραίωση της ηγετικής θέσης της, ως μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες φαρμάκου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.