Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους έρχονται πιλοτικά στα φαρμακεία το 2025
Σε ένα παγκόσμιο υγειονομικό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, οι φαρμακοποιοί καλούνται να αναπτύξουν νέες ψηφιακές δεξιότητες, νέες υπηρεσίες και εμπλουτισμένες επιστημονικές γνώσεις
Δομικές αλλαγές έρχονται εντός του 2025 στη λειτουργία των φαρμακείων με στόχο οι παρεχόμενες υπηρεσίες των φαρμακοποιών προς τους πολίτες να είναι πολυδιάστατες, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία τους αλλά και στην παράλληλη εξισορρόπηση των δαπανών υγείας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των κορυφαίων ομιλητών που συμμετείχαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ με τίτλο «Pharmacy 4.0: Hub Ψηφιακής Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» που συνδιοργανώθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 στο Ζάππειο από τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τον ΣΥ.ΦΑ. Θράκης και τον ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και στο οποίο έδωσαν το «παρών» 1.200 και πλέον φαρμακοποιοί, στελέχη εταιρειών και θεσμικοί φορείς από τον κλάδο του φαρμάκου.
Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του 2025, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, έρχονται υπηρεσίες Τηλεϊατρικής και πιλοτική διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία, διαβεβαιώνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας που θα αντιμετωπίσουν όλες τους τις ανησυχίες για επιπλέον επιβαρύνσεις και τυχόν καταχρήσεις.
«Οι φαρμακοποιοί έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κοινού από κάθε άλλο κλάδο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτεί να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Πρέπει να κρατήσουμε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του φαρμακείου», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Κωνσταντίνος Πάνος, ενώ από την μεριά του ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Θανάσης Μουχτής αναφέρθηκε στην πρώτη συνδιοργάνωση με τους άλλους δύο Συνεταιρισμούς και με κοινό σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των φαρμακοποιών για το μέλλον.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο η Τεχνητή Νοημοσύνη προς όφελος της ταχείας ανάπτυξης φαρμάκων, του repositioning αυτών, της μείωσης του κόστους και των ελέγχων ποιότητάς τους, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ενώ αναφορικά με το πρόσφατο σκάνδαλο των υπερσυνταγογραφήσεων, είπε ότι αυτές οι παραβάσεις έπρεπε να εντοπίζονται την επόμενη στιγμή, καλώντας την Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα αυτά τα συστήματα και να ακολουθήσει ορθές πρακτικές στο φάρμακο για να προφυλάξει τους διαθέσιμους πόρους. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να συμπληρώνει τον φάκελο των ασθενών στο φαρμακείο ενώ ανέφερε πως «ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην ορθή χρησιμοποίησή της για να προλαμβάνονται κακές πρακτικές, στην εκπαίδευση και στην ένταξη των πολιτών σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι αυτές του εμβολιασμού, του προσωπικού γιατρού και όσες ακόμα έρθουν στη συνέχεια».
Τις δικές του προτάσεις για την ψηφιακή υγεία κατέθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας και βρίσκει σύμφωνο τον ΠΦΣ να προχωρήσει η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των φαρμακοποιών, ώστε να σταματήσει η απαίτηση για υπογεγραμμένα αρχεία συνταγών. Ζήτησε επίσης τα 10 εκατομμύρια των πολιτών να αποκτήσουν υποχρεωτικά άυλη συνταγογράφηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει, διαχειρίζεται και ελέγχει 7,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα που σημαίνει ότι 90 εκατ. συνταγές τον χρόνο φυλάσσονται σε αποθήκες.
Ο Σύμβουλος του υπουργού Υγείας στον τομέα Φαρμάκου και μέλος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, φαρμακοποιός, Χαράλαμπος Καραθάνος, πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ο Φάκελος Ασθενών, η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και των ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων, του Myhealth και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν το 2025 και από 1/1/2026 θα είναι δυνατή η πλήρης παρακολούθηση των φαρμάκων που δίνονται σε κάθε ασθενή.
«Οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι ο κόμβος διασύνδεσής μας με την ΠΦΥ», υποστήριξε η Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Μέμη Τσεκούρα, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη η οποία καταδεικνύει ότι το 98% των ασθενών είναι ευχαριστημένο από τις υπηρεσίες φαρμακείου και το 73% από τους φαρμακοποιούς. Αυτό που χαρακτήρισε ως «καθοριστικό για να πάει μπροστά το Σύστημα Υγείας» είναι τα φαρμακεία να λειτουργούν ως κόμβοι διασύνδεσης με τις υπόλοιπες δομές και τους επαγγελματίες της ΠΦΥ, ενώ εξήρε τη σημασία να αποκτήσουν όλοι, ασθενείς και επαγγελματίες, ψηφιακές δεξιότητες.
«Απαιτείται αλλαγή συμπεριφοράς και διεπιστημονική συνεργασία για τη βελτίωση της ΠΦΥ», ανέφερε στην παρουσίασή του ο Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής, παρουσιάζοντας στοιχεία ερευνών από επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα που αναδεικνύουν τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Σχολιάζοντας ότι ένας φοιτητής Φαρμακευτικής δεν έχει τη δυνατότητα προπτυχιακά να συνεργαστεί με γιατρούς ή νοσηλευτές, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η αντίληψη και η κουλτούρα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές τόσο στις σπουδές όσο και στις πρακτικές συνταγογράφησης και ΠΦΥ.
Στο ίδιο session ο PhD, Chief Economist, Global Market Access Solutions & Adjunct professor University of Athens, UoA MBA, Νικόλαος Κοτσόπουλος, παρουσίασε μελέτη που μετρά το κοινωνικο-όφελος και το δημοσιονομικό αποτύπωμα για όσους ασθενείς λαμβάνουν αγωγή της ΒΙΑΝΕΞ ενώ ακολούθως ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, παρουσίασε το εταιρικό προφίλ της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της. Με αφορμή την προσφορά της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ όλα αυτά τα χρόνια τόσο για την προάσπιση της Υγείας των πολιτών όσο και του επιστημονικού, πολιτικού και δημοσιονομικού οφέλους οι τρεις συνδιοργανωτές βράβευσαν τον εκπρόσωπο της φαρμακοβιομηχανίας.