Στα 10 ευρώ το όριο για τα φάρμακα που εξαιρούνται από μειώσεις τιμών - Τι σημαίνει για τους πολίτες

Εκ διαμέτρου αντίθετη η αντίδραση της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ στην απόφαση του υπουργείου Υγείας 
Διαμόρφωση μιας βιώσιμης πολιτικής φαρμάκου, ζητούν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας
Eurokinissi
3'

Στήριξη παλαιών οικονομικών φαρμάκων και περιορισμός ελλείψεων από τη μία, αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών για τις εταιρείες και εν δυνάμει μεγαλύτερη επιβάρυνση ασθενών από την άλλη, αφού δεν μειώνεται η συμμετοχή. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αξιολογούν με διαφορετικό τρόπο την Υπουργική Απόφαση, με την οποία το όριο της εξαίρεσης φαρμάκων από την ετήσια ανακοστολόγηση και τις μειώσεις τιμών, ανεβαίνει από τα 6 στα 10 ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για αιφνιδιαστική αύξηση κατά 65% του ορίου τιμής όπου ένα φάρμακο εξαιρείται από την ετήσια ανακοστολόγηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ενώ μέχρι τώρα δεν μειωνόταν η τιμή στα φάρμακα με λιανική τιμή έως 6 ευρώ για μηνιαία θεραπεία πλέον αυτό θα ισχύει για λιανική τιμή έως 10 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενώ η μείωση στη συμμετοχή των ασθενών για όλα τα φάρμακα εκείνα με λιανική τιμή από 6 ευρώ έως 10 ευρώ για μηνιαία θεραπεία, δεν θα γίνει πράξη.

"Για μια ακόμα φορά ακυρώνεται η προσπάθεια μείωσης των υποχρεωτικών επιστροφών και μεταφέρονται υποχρεώσεις από κάποιες ομάδες κατηγοριών φαρμάκων σε άλλες. Πρόκειται για μία ακόμη στρέβλωση στην αγορά του φαρμάκου, οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν αποτιμηθεί από την Πολιτεία. Τέτοιες πρακτικές επιδεινώνουν το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο και συμβάλλουν στο να στερηθεί ο Έλληνας ασθενής νέες, καινοτόμες θεραπείες των οποίων η είσοδος στη χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι βιώσιμη. Κλείνοντας, δυστυχώς δυσοίωνα, το 2024, και ενόψει του νέου έτους ο ΣΦΕΕ ζητά τη διαμόρφωση επιτέλους μιας βιώσιμης εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, με επίκεντρο τον ασθενή, με στόχο την καλή Δημόσια Υγεία και την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων" επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Από την πλευρά της η ΠΕΦ τονίζει ότι οι παλαιές καταξιωμένες θεραπείες στηρίζουν το σύστημα περίθαλψης, καλύπτοντας εκατομμύρια ασθενείς σε νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία. Σύμφωνα με την ένωση, η βιωσιμότητα των φαρμάκων αυτών βρίσκεται εδώ και καιρό σε οριακό σημείο, καθώς διατίθενται ήδη σε πολύ χαμηλές τιμές και έχουν επιβαρυνθεί άδικα με δυσβάστακτες πρόσθετες επιβαρύνσεις, τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ υψηλών επιστροφών - clawback" υποστηρίζει η ΠΕΦ και προσθέτει πως "τα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα εκτός από μείωση των ελλείψεων, στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή και χιλιάδες θέσεις εργασίας, και χρηματοδοτούν τις επενδύσεις της ελληνικής βιομηχανίας".

Πάντως και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με τον ΣΦΕΕ, σχετικά με την ανάγκη διαμόρφωσης μιας βιώσιμης πολιτικής φαρμάκου, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της χρηματοδότησης. "Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας της τελευταίας περιόδου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως, θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι μαζί και με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής".

Σχετικές ειδήσεις