«Εγκληματική» ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη σκέψη να αυξήσει τον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% ή και στο 10%, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το μέτρο, σε περίπτωση εφαρμογής του, θα στρεφόταν σαφέστατα κατά του κλάδου του φαρμάκου με βαριές συνέπειες για τη φαρμακοβιομηχανία, επιτείνοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό που ήδη αντιμετωπίζουν οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει σε αύξηση του ΦΠΑ, προτιμώντας την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σχέδιο για την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, που ισχύει σήμερα για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων. Σε μία τελευταία εξέλιξη, η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στην αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τον περιοδικό Τύπο.
Το σχέδιο, για το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να κοστολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο, συζητήθηκε και στη σύσκεψη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού, του Ευάγγελου Βενιζέλου και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γκίκας Χαρδούβελης ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε μία πρώτη δήλωσή του για το θέμα χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμα και τη σκέψη αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα.
«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με τη βούλα κυβέρνησης και δανειστών. Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα», τονίζει ο κ. Λουράντος.
Μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα θα σήμαινε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου ποσού για τους ασφαλισμένους από τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ, καθώς θα αυξανόταν η αξία των φαρμάκων. Με συντελεστή 6,5%, ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε ποσό 100 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ., άρα μία ενδεχόμενη αύξηση θα συμπίεζε ακόμα περισσότερο το ήδη ανεπαρκές ποσό που διαθέτει το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, όμως, που θα προκαλούσε ένα τέτοιο μέτρο, θα έφερναν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση τη φαρμακοβιομηχανία και δη την ελληνική.
Ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού από τα δυσβάσταχτα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν σε rebate και clawback. Με τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2015, και αύξηση του συντελεστή, rebate και clawback θα εκτινάσσονταν, τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υποσχόταν επανεξέταση του clawback, καθώς έχει παραδεχτεί ότι πρόκειται για άδικο μέτρο.
Απορία, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε να προτείνει αυτή τη «λύση» στην τρόικα, γνωρίζοντας ότι εκ των πραγμάτων μπαίνει στο τραπέζι και το φάρμακο, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις περί εξαίρεσης. Η επιμονή της να ανοίγει συνεχώς μέτωπα στον τομέα της υγείας έχει ξεπεράσει καιρό τώρα τα όρια της σύμπτωσης.