Δ. Γιαννακόπουλος: Επέκταση της ΒΙΑΝΕΞ σε μεγάλες αγορές
Άρθρο-παρέμβαση του αντιπροέδρου Δ.Σ και αν. διευθύνοντος συμβούλου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στην εφημερίδα «Real News».
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συγκαταλέγεται -όχι τυχαία- στους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως έχουν καταδείξει και μελέτες ανεξάρτητων φορέων, αλλά και η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει, παρόλο που δεν το έχει αποδείξει εμπράκτως.
Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ακριβώς σε αυτό: ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της χώρας, στην περίοδο της ανάκαμψης και της επούλωσης των σκληρών συνεπειών της κρίσης, της εποχής της λιτότητας και των μνημονίων. Η αναπτυξιακή της δυναμική βασίζεται στις επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία, μέρος των οποίων αφορά σε 80 ερευνητικά προγράμματα, στο γεγονός ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών της Ελλάδας, ότι συμβάλλει συνολικά με 2,8 δισ. ευρώ το χρόνο στο ΑΕΠ και στηρίζει έμμεσα ή άμεσα 53.000 θέσεις εργασίας.
Το ελληνικό φάρμακο θα μπορούσε μέσα στην επόμενη πενταετία να αναδειχθεί στο πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, αλλά και να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των πολιτών σε φάρμακο στην εγχώρια αγορά.
Όμως, η δυνατότητα αυτή μπορεί να παραμείνει «ευχολόγιο», αν συνεχιστεί η πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία στρέφεται ανοιχτά κατά της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου.
Το μέγεθος στο οποίο συμπυκνώνεται η κυβερνητική αντίληψη –και αυτή των δανειστών- σε βάρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αλλά και της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού, είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Όχι μόνο διατηρήθηκε στο ανεπαρκέστατο επίπεδο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και για το 2015. Όχι μόνο στη δαπάνη αυτή εντάχθηκε και η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, μαζί με τα εμβόλια. Φαίνεται πως ούτε καν αυτά τα 2 δισ. είναι διατεθειμένη να διαθέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, παρόλο που αυτό ψήφισαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2015. Η νέα σοβαρή ανακολουθία αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη ομιλία του υπουργού Υγείας, καθώς ο κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη το επόμενο έτος δεν θα ξεπεράσει το 1,92 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, από τη μια πλευρά, μία δαπάνη η οποία μετά βίας θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, και από την άλλη, αυξημένα ποσά επιστροφής, τα οποία αναγκάζεται να πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, μέσω των rebate και clawback, για έναν ελλιπή προϋπολογισμό. Πρόκειται για μία κατεξοχήν αντιαναπτυξιακή πολιτική, καθώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στραγγαλίζεται οικονομικά, με σοβαρές αντικοινωνικές διαστάσεις. Αυτές είναι η διακινδύνευση θέσεων εργασίας σε μία εποχή που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς και η «καταδίκη» των ασθενών σε υψηλές συμμετοχές, σε αύξηση της ιδιωτικής τους δαπάνης για το φάρμακο, και σε διακοπή ή παράλειψη δοσολογίας και φαρμάκων συμπληρωματικών σε θεραπείες, για αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν. Σε συνδυασμό με τις οριζόντιες μειώσεις τιμών, τις φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών και τα «χαράτσια» του rebate και του clawback, η αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου τίθεται εν αμφιβόλω από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία, όσο συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ τέτοιου είδους άδικα μέτρα, υπονομεύει στην ουσία την ελληνική παραγωγή φαρμάκου.
Ευτυχώς, όμως, για το ελληνικό φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη μίας σειράς από χώρες, όπου εξάγεται, περνώντας με επιτυχία αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, χώρα με την οποία η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε χτίζει ήδη δεσμούς. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της παραγωγής του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνη στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΕΞ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την Eli Lilly-ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, για εξαγωγή εξ ολοκλήρου στην κινεζική αγορά. Συνολικά, 2.000.000 τεμάχια θα έχουν εξαχθεί στην Κίνα το 2014, για το 2015 οι παραγωγικές ανάγκες υπολογίζονται σε 6.000.000 τεμάχια και για το 2016 σε 6.300.000 τεμάχια με αυξητική τάση. Μέχρι το 2019, αναμένεται να εξάγονται ετησίως 10.000.000 φιαλίδια βανκομυκίνης.
Παράλληλα, επιδιώκουμε την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών με την Κίνα, στη βάση και κοινών αφετηριών λόγω της μακράς ιστορίας των δύο χωρών. Μεταξύ των στόχων της ΒΙΑΝΕΞ είναι επίσης το άνοιγμα και άλλων αγορών, όπως της Κορέας, του Βιετνάμ, της Ιαπωνίας, αλλά και των αραβικών χωρών.
Στα «σκαριά» αυτή τη στιγμή βρίσκονται νέες συμφωνίες, ενώ εξετάζεται και η επέκταση της συνεργασίας με τη Lilly για την παραγωγή περισσότερων φαρμάκων στην Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή τους σε διεθνείς αγορές.
Την επιτυχή επέκταση της ΒΙΑΝΕΞ σε μεγάλες αγορές εγγυάται η εμπειρία των 90 χρόνων ζωής της, οι περγαμηνές στο στρατηγικό σχεδιασμό και η παράδοση στις ολοκληρωμένες και μακρόπνοες συνεργασίες με διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους. Η αξιοπιστία της ως στρατηγικού εταίρου επιβεβαιώνεται και κατά τη συμμετοχή της εταιρείας σε διεθνή οικονομικά φόρα, καθιστώντας την συνομιλητή με κορυφαίους παράγοντες της επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής παγκόσμιας σκηνής.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς της, η ΒΙΑΝΕΞ πρόσφατα συμμετείχε στο «Annual Meeting of the new Champions» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, καθώς και στο Παγκόσμιο Φόρουμ «Cityquest-KAEC», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πρότυπη οικονομική πόλη του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας. Οι επαφές με κορυφαίες εταιρείες στην υγειονομική περίθαλψη, τα φαρμακευτικά και καταναλωτικά προϊόντα, καθώς επίσης και με εκπροσώπους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στο περιθώριο αυτών των διεθνών συναντήσεων, επιτρέπουν στη ΒΙΑΝΕΞ να σχεδιάσει την είσοδό της και σε άλλους τομείς, παραπλήσιους με τον κλάδο του φαρμάκου. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται περιπτώσεις εξαγορών εταιρειών με αντικείμενα συναφή του φαρμάκου.
Ως πρωτοπόρος ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η ΒΙΑΝΕΞ εγκαινίασε ήδη το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με την άφιξη της πρώτης παρτίδας βανκομυκίνης στην Κίνα. Τα επόμενα βήματα έχουν στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της και εκτός συνόρων, ώστε να αξιοποιούνται πλήρως οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που εξασφαλίζουν οι τέσσερις υπερσύγχρονες εργοστασιακές της μονάδες, να διασφαλίζονται οι περισσότερες από 1.100 θέσεις εργασίας χωρίς περικοπές και μειώσεις μισθών -όπως έχουμε πράξει μέχρι σήμερα- και να διευρύνεται το φαρμακευτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, καλύπτοντας μία μεγάλη γκάμα παραγωγής αξιόπιστων, καινοτόμων και υψηλής ποιότητας φαρμάκων».