Η κυβέρνηση Σαμαρά «ξεπληρώνει γραμμάτια πριν από τις εκλογές»

Ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση Σαμαρά, γεγονός που έχουν αντιληφθεί και οι«παρατρεχάμενοί» της, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), κ. Χρήστος Γιάνναρης, ο οποίος βιάζεται να «ξεπληρώσει γραμμάτια» πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
3'

Ελάχιστες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΕΠΥ προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων 51 δραστικών ουσιών, για τα 94 νοσοκομεία της χώρας, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 26.229.620,80 ευρώ.

Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό που ακολουθεί το μοντέλο του ενός μειοδότη, με βάση μία μεθοδολογία, στην οποία έχει εντοπίσει σοβαρές παρατυπίες -στα όρια του σκανδάλου- η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, την έχει καταγγείλει επισήμως και έχει προειδοποιήσει για τις βαριές συνέπειες για τη δημόσια υγεία: εγκληματικές ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, όταν ο μοναδικός προμηθευτής δεν παραδίδει τις απαιτούμενες ποσότητες, παράδοση της αγοράς σε πολυεθνικές αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων μέσω και της μεθόδου dumping τιμών, κλείσιμο ελληνικών παραγωγικών μονάδων φαρμάκου.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αν. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος, με αφορμή το νέο διαγωνισμό του κ. Γιάνναρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr, υπενθυμίζει ότι τη συγκεκριμένη μεθοδολογία για τις προμήθειες των νοσοκομείων δεν την επέβαλε η τρόικα, αλλά ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήταν πλήρως ενημερωμένη για το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί της ΕΠΥ ήταν εκτός νομικού πλαισίου, ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν ακολουθείται σε κανένα κράτος της Ευρώπης –παρά μόνο σε κάποιες πολύ μικρές χώρες, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού είναι πολύ διαφορετικές, διευκρινίζει ο κ. Δέμος, ότι προκαλούνται μονοπωλιακές καταστάσεις με dumping τιμών, ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα οδηγούνται σε ομηρία. Άλλωστε, η ΠΕΦ είχε επιδώσει υπόμνημα θέσεων στον κ. Σαμαρά, το οποίο περιλάμβανε και πρόταση-λύση για τους διαγωνισμούς προμηθειών φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο παραλογισμός της ΕΠΥ και της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία προφασιζόταν τον «εξορθολογισμό» των δαπανών για το φάρμακο, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία καταφεύγουν σε φάρμακα εντός πατέντας –με πολύ μεγαλύτερο κόστος- όταν τελειώσουν τα αποθέματα και ο προμηθευτής έχει φανεί ασυνεπής (η ΠΕΦ έχει καταγγείλει συγκεκριμένη περίπτωση πολυεθνικής, η οποία παρά το γεγονός ότι δήλωσε αδυναμία παράδοσης της προβλεπόμενης ποσότητας, δεν είχε κυρώσεις και μάλιστα συμμετείχε και σε επόμενο διαγωνισμό).

Ο κ. Δέμος κάνει λόγο για «εκτός λογικής μεθόδευση» η οποία οδήγησε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να προσβάλουν νομικά τους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς. Επειδή το παράβολο για τη νομική διαδικασία είναι πολύ υψηλό, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, το κόστος επωμίστηκαν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και DEMO, λειτουργώντας «σαν μπροστάρηδες στις αδικίες εναντίον όλων των Ελλήνων παραγωγών φαρμάκου». Τον πρώτο διαγωνισμό προσέβαλε η ΒΙΑΝΕΞ και τους δύο επόμενους η DEMO.

Όπως τονίζει ο κ. Δέμος, «είναι απορίας άξιο» ότι η ΕΠΥ προκήρυξε νέο διαγωνισμό την ίδια ημέρα, κατά την οποία εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η ΒΙΑΝΕΞ. Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και ο κ. Γιάνναρης «έχουν γραμμάτια να ξεπληρώσουν πριν από τις εκλογές», προκαταλαμβάνοντας καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται πολύ σύντομα να ανατραπούν από την ελληνική δικαιοσύνη.

Σχετικές ειδήσεις