Εκλογές ΣΦΕΕ: Πρωτιά της ΒΙΑΝ Α.Ε. - Ανάγκη για κοινό σχέδιο πολυεθνικών & ελληνικών

Πρωτιά στις εκλογές του ΣΦΕΕ κατέγραψε η φαρμακευτική BIAN Α.Ε. -εταιρεία μέλος του ομίλου Γιαννακόπουλου- καθώς ο εκπρόσωπός της κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας ήρθε πρώτος σε ψήφους.

Στην πρώτη πεντάδα των ψήφων έρχονται ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης από την Abbvie (αμέσως μετά τον κ. Παναγούλια με μία ψήφο διαφορά), ο κ. Μάριος Κοσμίδης από την Winmedica, ο κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης από την CHIESI Hellas και ο κ. Roberto Greco από την GSK.

Το ONMED επικοινώνησε με τον κ. Παναγούλια, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο τονίζει πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ πιθανότατα θα είναι ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

Στις εκλογές του ΣΦΕΕ την Παρασκευή, συμμετείχαν 62 από τις 66 εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, θα συνεδριάσουν τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ, προκειμένου να εκλέξουν τον πρόεδρο, αλλά και τους Αντιπροέδρους των Επιτροπών.

Αναλυτικά, η λίστα με τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά των εκλεγμένων μελών του νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ με την εταιρεία που εκπροσωπούν.

1 GRECO ROBERTO GLAXOSMITHKLINE
2 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ BOEHRINGER INGELHEIM
3 ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ABBVIE
4 ΒΑΡΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ GALENICA
5 ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ SANOFI
6 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ GENESIS
7 ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ CHIESI
8 ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ PROTONPHARMA
9 ΚΕΦΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ JANSSEN-CILAG
10 ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ WINMEDICA
11 ΚΟΦΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MERCK
12 ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ VIAN
13 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΣ NOVO NORDISK
14 ΦΙΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ PHARMASERVE-LILLY
15 ΦΡΟΥΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ NOVARTIS

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές του κορυφαίου θεσμικού οργάνου χαρακτηρίστηκαν ως ιδιαίτερα κρίσιμες, κάτι που αποτυπώθηκε εύγλωττα στη σημερινή διαδικασία. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων κατέθεσαν τον προβληματισμό αλλά την έντονη ανησυχία τους για τη ρευστή περιρρέουσα δημοσιονομική κατάσταση.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων - μελών του ΣΦΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο έλλειψης ρευστότητας στη χώρα, για το clawback που διαλύει και δημιουργεί ασφυξία στις επιχειρήσεις, ζητώντας να μην υπερβαίνει το 3% του ετήσιου στόχου για το 2015, για τη διαρκώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη -η οποία θα πρέπει να φθάσει τα 2,175 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τους ανασφάλιστους, έχοντας όμως εκτός τα εμβόλια, τον ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ- αλλά και για τη δραματική καθυστέρηση των πληρωμών των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία χρωστούν 1 δισ. ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες –μέλη του ΣΦΕΕ– ποσό που αφορά σε παλιά ληξιπρόθεσμα αλλά και νέα. Σύμφωνα, δε, με τους επικεφαλής του Συνδέσμου, η καθυστέρηση αυτή -η οποία αγγίζει κατά μέσο όρο τους 12 μήνες- δε συμβαίνει σε κανέναν άλλο πάροχο υγείας.

Αναλυτικά, το ψήφισμα που εξέδωσε ο ΣΦΕΕ αμέσως μετά τις εκλογές έχει ως εξής:

«Μπορούμε, μαζί με την Πολιτεία, με γρήγορες και κατάλληλες πρωτοβουλίες να καταστήσουμε το 2015 «έτος-αφετηρία» για τη διάσωση, την ενδυνάμωση και την ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση στην Υγεία. Μέσα στο 2014 ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός συρρικνώθηκε σε ένα επίπεδο κάτω του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη υγείας κυμάνθηκε στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ. Οι δημόσιες αυτές δαπάνες-επενδύσεις δεν αντιστοιχούν ούτε καν στο επίπεδο που ορίζεται ως ελάχιστο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Για να αναστραφεί η πορεία παρακμής και διάλυσης της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει:

Τη διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης όλων των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, φτωχών και πλουσίων) σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές, την προώθηση των κλινικών ερευνών σ' ένα πρόσφορο περιβάλλον που σέβεται και ανταμείβει την καινοτομία, αλλά και τη διαμόρφωση σταθερών και προβλέψιμων συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών με τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η στρατηγική αυτή, η οποία πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη διαφάνεια, μπορεί να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης του επιπέδου των πολιτών της χώρας.

Κεντρικές κατευθύνσεις ενός νέου σχεδίου δράσης είναι:

1. Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για να είναι ρεαλιστική για το 2015 θα πρέπει να οριστεί στα 2,175 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης που υπολογίζεται για τους ανασφάλιστους. Βασική και παράλληλη προϋπόθεση είναι να αφαιρεθεί η δαπάνη για εμβόλια, καθώς αφορούν στην προληπτική αγωγή, να αφαιρεθούν επίσης το ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ. Επίσης, η νοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει να ανέλθει στα 750 εκατομμύρια ευρώ – και πιο συγκεκριμένα: η δαπάνη για το φάρμακο θα πρέπει να αποτελεί το 40% των νοσοκομειακών συνολικών προμηθειών για το 2015 και 50% για το 2016.

2. Θα πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο όριο στο clawback χωρίς περαιτέρω αύξηση των rebates και στα οποία οι εταιρείες να μπορούν να ανταπεξέλθουν, γεγονός που δεν συμβαίνει σήμερα. Το clawback δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ετήσιου στόχου για το 2015 με στόχο να μηδενιστεί το 2016. Παράλληλα η φαρμακοβιομηχανία οφείλει να καταβάλλει μόνο το μερίδιο που της αναλογεί στην αξία της ανωτέρω υπέρβασης/clawback (σε τιμές ex-factory).

3. Τα εκκρεμή χρέη του Δημοσίου (ΕΟΠΠΥ και Νοσοκομείων) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να τύχουν δίκαιης διαχείρισης, αρχής γενομένης από τα μέσα Μαρτίου, με τακτικές αποπληρωμές χωρίς διακριτική μεταχείριση μεταξύ παρόχων στην Υγεία και στο φάρμακο.

4. Aπαιτείται η ταχύτατη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με τις Αρχές και την Πολιτεία, ώστε να προχωρήσουμε στον περαιτέρω εξορθολογισμό της συνταγογράφησης μέσα από την εφαρμογή υποχρεωτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και πέραν του 2015.

5. Οι σχέσεις των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ και των επαγγελματιών υγείας ρυθμίζονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, ο οποίος μαζί με τον Κώδικα Δημοσιοποίησης δίνουν το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια, προσαρμοσμένο στην εποχή μας, στην Ελλάδα της κρίσης.

Το μήνυμά μας προς την Πολιτεία είναι απλό και σαφές: Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πολυεθνικές και ελληνικές, μπορούμε να είμαστε μια διπλή δύναμη δρώντας συμπληρωματικά, δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και δύναμη έμπρακτης υποστήριξης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας. Με την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με την Πολιτεία που θα οδηγήσουν σε ρεαλιστικές αποφάσεις μπορούμε να προσφέρουμε στην οικονομία και στην κοινωνία της χώρας μας τη στήριξη που χρειάζεται για ένα καλύτερο αύριο».

Πηγή: www.onmed.gr.


Σχετικές ειδήσεις