Κουρουμπλής: Στο στόχαστρο η κερδοσκοπία πολυεθνικών φαρμακευτικών

Στις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της χρηματοδοτικής «ασφυξίας» αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Ρίγα της Λετονίας.
3'

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς» που δέχεται η χώρα, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη ήταν μια ελληνική λέξη πολύ προτού γίνει γερμανική υπόθεση».

Ως προς τα θέματα της Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι είναι «κοινό αιτούμενο όλων» ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Για το λόγο αυτό, «ακόμα και υπό συνθήκες αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων, οι δαπάνες για την υγεία δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται» τόνισε.

«Στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια η τρόικα επέβαλε δραματικές περικοπές χωρίς καμία ανάλυση των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία. Η πρωτοφανής υποστελέχωση και η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών οδήγησαν το σύστημα υγείας σε κατάρρευση. Οδυνηρή συνέπεια αυτών των απερίσκεπτων πολιτικών είναι η σημερινή ανθρωπιστική κρίση, την οποία όλοι αποδέχονται πλέον ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και που έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη εκατομμύρια Έλληνες, αλλά και κατατρεγμένοι μετανάστες με ήδη επιβαρυμένο προφίλ υγείας».

Οι προτάσεις για την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων

Στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της Υγείας, ανεξάρτητα από το δημόσιο χρέος ή τη λιτότητα, κατέταξε ο κ. Κουρουμπλής το κόστος των νέων φαρμάκων.

«Το αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών κυρίως για τις χρόνιες παθήσεις σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα περισσότερα κράτη μέλη. Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των νέων φαρμάκων δεν αντανακλά αυθεντική ιατρική καινοτομία αλλά κερδοσκοπία από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών. Σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2014, η έγκριση και τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη θεραπευτική τους αξία σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν.

Πρότασή μας είναι από κοινού τα κράτη μέλη να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει πελώριο θετικό αποτέλεσμα για τους προϋπολογισμούς μας και για τους ίδιους τους πολίτες».

Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά αλλαγές στο σύστημα έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, η κατευθυντήρια γραμμή, κατά τον κ. Κουρουμπλή, θα πρέπει να είναι «αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του».

Η πρόταση του υπουργού Υγείας, επικαλούμενος και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαΐου 2010, είναι να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους, με στόχο τη «διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος».

«Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο, το οποίο ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη».

Ως προς τους πόρους του δημοσίου, οι οποίοι επενδύονται στην έρευνα και αξιοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφή κριτήρια και όρους, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική αποδοτικότητα και η ωφέλεια των δημοσίων επενδύσεων.

Σχετικές ειδήσεις