Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επανακαθοριστεί το πλαίσιο για τα φάρμακα της λίστας του Ν. 3816 (ΦΥΚ), το μεγάλο κόστος των οποίων ενοχοποιείται για την αυξημένη επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο υπουργός Υγείας κινείται στην κατεύθυνση εισαγωγής ενός κλειστού προϋπολογισμού για αυτήν την κατηγορία ακριβών φαρμάκων, συνοδευόμενου από μία μείωση του αριθμού των σκευασμάτων που υπάγονται στη συγκεκριμένη λίστα.
Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 5 Μαΐου, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κατά την οποία συμφωνήθηκε η σύσταση μίας τεχνικής επιτροπής, για να αξιολογήσει τα κριτήρια με τα οποία εισέρχονται τα ακριβά φάρμακα στην αγορά, σε σύγκριση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και να διερευνήσει την πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός τους. Στο πλαίσιο αυτό, σε σημαντική παράμετρο αναδεικνύεται και η επίπτωση στο clawback των πολυεθνικών εταιρειών, που θα έχει μία αφαίρεση φαρμάκων από τη λίστα του Ν. 3816.
Αυτή τη στιγμή, η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. κατανέμεται μεταξύ των ΦΥΚ και των υπολοίπων φαρμάκων. Οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες φέρονται να έχουν υπολογίσει ότι στο μερίδιο που αναλογεί στα ΦΥΚ, σημειώνεται σημαντική υπέρβαση, την οποία θα κληθούν να επιστρέψουν στη συνέχεια μέσω του clawback. Αν αφαιρεθούν σκευάσματα από τη λίστα του Ν. 3816, υπό έναν κλειστό προϋπολογισμό, η επιβάρυνση που δημιουργείται στο σύστημα απλά θα μεταφερθεί στο τμήμα της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία αναλογεί σε όλα τα υπόλοιπα φάρμακα. Επιπλέον, οι πολυεθνικές θα μειώσουν την υπέρβασή τους λόγω των ΦΥΚ, και έτσι το δημόσιο δεν θα εισπράξει το πραγματικό clawback, για την επιβάρυνση που δημιουργούν στον ΕΟΠΥΥ.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό μετά από τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Κουρουμπλής, πριν προχωρήσει στις τελικές του αποφάσεις, θα περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα από την τεχνική επιτροπή (θα απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του ΕΟΦ), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβει και τη διάσταση του clawback υπόψη της.