Λουράντος: «Υποκριτική» η πρόσκληση του ΦΑΝΙΕ σε διάλογο
«Ανειλικρινή και υποκριτική» θεωρεί την πρόσκληση του «ολιγομελούς», όπως το χαρακτηρίζει, Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος -ΦΑΝΙΕ, το οποίο υποστηρίζει το διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Η πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ, Μαίρη Λυβίζου, με επιστολή που δημοσιοποίησε και στα μέσα ενημέρωσης, έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, με σκοπό «την εύρεση κοινής συνισταμένης ως προς την ορθότερη κι αντικειμενικότερη θέσπιση πλαισίου λειτουργίας», σημειώνοντας ότι «στη σημερινή εποχή δεν χωράνε οι στείρες αντιπαραθέσεις», καθώς ο κλάδος έχει πολύ σημαντικά θέματα να διαχειριστεί.
Η απάντηση του κ. Λουράντου ήταν ότι «η άμεση δημοσιοποίηση ενέχει το στοιχείο του εκβιασμού και απαξιώνει τον υποτιθέμενο... "ενωτικό" σκοπό». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τον νόμο εκπροσωπούνται από τους φαρμακευτικούς συλλόγους, οι οποίοι «αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και όχι υποομάδων».
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι επιθυμεί «την αποκατάσταση του χάους» στη λειτουργία των φαρμακείων και μια ενδιάμεση λύση που θα καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας και όλες τις ώρες.
Μία αύξηση των εφημερευόντων φαρμακείων στην Αττική σε ποσοστό 20% επί του συνόλου, αυτομάτως σημαίνει 700 φαρμακεία ανοικτά σε ολόκληρη την Αθήνα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
«Σε μια χώρα που η διασπορά των 10.000 φαρμακείων στην επικράτεια είναι από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αστείο κάποιοι να μιλούν ότι εξυπηρετείται ο πολίτης από μόλις 257 φαρμακεία (σ.σ. που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο), τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία μεγάλων αστικών κέντρων», ανέφερε ο κ. Λουράντος συμπληρώνοντας πως πρόκειται για πολυκαταστήματα φαρμακείων, τα οποία δεν έχουν σχέση με το μικρομεσαίο φαρμακείο που αγωνίζεται να επιβιώσει, εξυπηρετώντας τον ασφαλισμένο.
Παρέμβαση στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων έκαναν την Πέμπτη 14 Μαΐου και οι γυναίκες φαρμακοποιοί, οι οποίες ζήτησαν από την Πολιτεία να νομοθετήσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέσω επιστολής στην οποία υπογράφουν μέχρι στιγμής, περίπου 700 γυναίκες φαρμακοποιοί.
«Γέννησα πριν από πέντε μήνες και αναγκάζομαι αρκετές φορές να παίρνω το μωρό μου στο φαρμακείο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Κασιδιαράκη, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία των γυναικών-φαρμακοποιών.
Οι γυναίκες φαρμακοποιοί είναι περίπου 5.000, και όπως αναφέρει, η κατάσταση που βιώνουν με τα 12ωρα εργασίας είναι δραματική. «Αυτό που σήμερα επικρατεί είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα δεκάδες φαρμακεία να έχουν κλείσει και άλλα να αντιμετωπίζουν προβλήματα, οικονομικής ασφυξίας. Η καθιέρωση ενός νέου εξαντλητικού και απάνθρωπου επαγγελματικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγωνίες και την αβεβαιότητα καθιστούν αδύνατο στη γυναίκα φαρμακοποιό να επιτελέσει το ρόλο της, τόσο ως μητέρα όσο και ως επαγγελματία-λειτουργό υγείας».
Σε επαγγέλματα όπως των φαρμακοποιών και των οδοντιάτρων τα ποσοστά των ελευθέρων επαγγελματιών γυναικών ξεπερνούν το 40%, ανέφερε ο κ. Λουράντος, και η κίνηση των εργαζομένων γυναικών φαρμακοποιών καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από τη λειτουργία των φαρμακείων εν είδει σούπερ μάρκετ.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει προσεκτικά το ζήτημα του ωραρίου, επαναλαμβάνοντας ότι το διευρυμένο ωράριο όπως ισχύει σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Το ανεξέλεγκτο χάος που επικρατεί σήμερα δεν εξυπηρετεί κανέναν, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας, το οποίο προαναγγέλλει αλλαγές.