ΠΕΦ: Ευκαιρίες χρηματοδότησης της έρευνας από ευρωπαϊκά προγράμματα

Το πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών κέντρων στα ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας, ήταν το θέμα της ημερίδας «EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τη Δευτέρα 18 Μαΐου.
3'

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν διεξοδικά από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων και των εθνικών σημείων επαφής, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι Έλληνες ερευνητές και οι ελληνικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους σε έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν πρακτικά στοιχεία για τη συμμετοχή με αξιώσεις στα προγράμματα του «Ορίζοντα 2020», καθώς και για τα εργαλεία SME Instrument, FastTrack to Innovation και ΙΜΙ2, για τα οποία ο ανταγωνισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ μεγάλος.

Την ημερίδα στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, πλήθος επιστημόνων και ερευνητών, καθώς και στελεχών της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Η ημερίδα «EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector» είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η ΠΕΦ, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συζήτησης και ενημέρωσης μεταξύ εμπειρογνωμόνων του τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, η οποία θα επιτρέπει τη ζύμωση ιδεών και γνώσεων και τη δημιουργία συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, χαιρέτισε την έναρξη της ημερίδας, αναφέροντας πως η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο, τόσο λόγω της παγκοσμιοποίησης όσο και λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μια μοναδική ευκαιρία για συνένωση των δυνάμεων της πανεπιστημιακής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Τρύφων, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι εταιρείες – μέλη της ΠΕΦ πρωτοπορούν ήδη στον τομέα της έρευνας, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως και διεξάγουν έρευνα και σε άλλους τομείς πέρα των γενόσημων, όπως για παράδειγμα στον τομέα των βιοομοειδών και των καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών. Σημείωσε μάλιστα, πως το Ελληνικό Φάρμακο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ερευνητικούς κλάδους της χώρας και μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία μέσω της καινοτομίας, γεγονός που θα του επιτρέψει να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του στο εξωτερικό.

Τέλος, τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα για την ΠΕΦ η συνέχιση της υποστήριξης στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών φορέων που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί: (α) η διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, (β) η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος ανταλλαγής γνώσεων και (γ) η προώθηση ορθών πρακτικών σε σχέση με μεθόδους και διαδικασίες χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, λόγω της εξειδίκευσής της, μπορεί να αποτελέσει ηγετική δύναμη στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας αναγνώρισε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας εμφανίζεται ανταγωνιστική και ενισχύει την παρουσία της στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εμφανίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις