Καιρός για αλλαγή στο μοντέλο προμηθειών φαρμάκου στα νοσοκομεία
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε στον «Real FM», την Πέμπτη 28 Μαΐου, ότι με τον τρόπο αυτό θα εξομαλυνθούν οι πληρωμές προς τους προμηθευτές, οι οποίες είχαν «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο του 2014. Αναφέρθηκε δε στη συγκρότηση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, με νέα διοίκηση, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο να επανεξετάσει το πλαίσιο των διαγωνισμών.
Το προηγούμενο διάστημα, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας διενεργούσε διαγωνισμούς με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και τη δέσμευση, η προμήθεια του εκάστοτε φαρμάκου να γίνεται από έναν και μόνο προμηθευτή. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία σημαντικών ελλείψεων και ανεπαρκειών, στα νοσοκομεία της χώρας.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Υγείας, ώστε να αλλάξει το μοντέλο διαγωνισμών και να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Συγκεκριμένα, προτείνει σύστημα προμηθειών φαρμάκων με τρεις μειοδότες (με κατακύρωση ποσοστιαία 50%, 30%, 20%) και με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά (όχι τη χαμηλότερη τιμή) ανά Υγειονομική Περιφέρεια με ετήσια διάρκεια. Επίσης, προτείνει μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση του νομικού πλαισίου ώστε τουλάχιστον ένα από τα τρία μειοδοτούντα προϊόντα να είναι εγχωρίως παραγόμενο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή εθνικού συμφέροντος. Παράλληλα, ζητά εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στο σύστημα ποινών (έκπτωση, χρηματικά πρόστιμα, αποβολή από διαγωνισμούς) για τους προμηθευτές που δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.
Τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 50% των αναγκών της νοσοκομειακής περίθαλψης, επιφέροντας και εξοικονόμηση για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Παράγονται σε 27 σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες και εξάγονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –συνολικά σε 85 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.
Η δυναμική της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου έγκειται στις σημαντικές επενδύσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία σε έρευνα και υποδομές, εκ των οποίων 30 εκατ. το χρόνο καλύπτουν ερευνητικά προγράμματα, καθώς και στο υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό, που απασχολείται στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας 2.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία, επιπλέον των 11.000 (άμεσα απασχολούμενοι) και των συνολικά 30.000 σε κλάδους συναφείς με την παραγωγή φαρμάκων.