Νέα φαρμακευτική πολιτική με μείωση της συμμετοχής και αλλαγή στο rebate

Η αλλαγή του πλαισίου για τον καθορισμό του rebate στο φάρμακο είναι η πρώτη στοχευμένη παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Νέα φαρμακευτική πολιτική με μείωση της συμμετοχής και αλλαγή στο rebate
3'

Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ώστε να ασκηθεί πολιτική υπέρ των πιο αδύνατων στρωμάτων και να «κλείσει η αυλαία των αυξήσεων στη συμμετοχή των πολιτών στο φάρμακο», ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με τη φαρμακοβιομηχανία και βρέθηκε ένας κοινός τόπος» όσον αφορά στον υπολογισμό του rebate. Έτσι, καταργούνται οι 8 κατηγορίες υποχρεωτικών εκπτώσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τον ΕΟΠΥΥ και αντικαθίστανται από ένα κύριο rebate με βάση τον όγκο των πωλήσεων και κλιμάκωση στο πλαίσιο της φορολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, το νέο rebate θα κατανέμει πιο δίκαια τα βάρη στη φαρμακοβιομηχανία. Θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 150-160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα διατηρηθούν άλλες δύο κατηγορίες rebate, για τα μοναδικά και τα ακριβά φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα θα λειτουργήσει η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση στη συμμετοχή των ασθενών αποτελεί ακόμη αντικείμενο μελέτης για την ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο φαίνεται πως προκρίνεται η λύση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Τόσο το θέμα της συμμετοχής, όμως, όσο και η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, αποτελούν ζητήματα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο. Πάντως, ο υπουργός Υγείας προϊδέασε λέγοντας ότι θα παραμείνει σαν βάση ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, ενώ δήλωσε διατεθειμένος να γίνουν διορθώσεις στις τιμές φαρμάκων, οι οποίες έχουν υπολογιστεί λανθασμένα και εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια. Στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η τιμολόγηση να γίνεται σε ετήσια βάση και όχι ανά εξάμηνο, όπως ισχύει σήμερα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, καθιερώνοντας ένα πλαίσιο με καθαρούς, διαφανείς κανόνες μεταξύ του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας. «Το φάρμακο μπορεί να είναι ένας πραγματικά αναπτυξιακός τομέας, με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβολή στις εξαγωγές» στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθεί, όμως φεύγει στο εξωτερικό και «γίνεται η ατμομηχανή ξένων οικονομιών».

Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «είμαστε θετικοί να βγουν τα εμβόλια από τα 2 δισ.» σημειώνοντας ότι «δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου» (να εντάσσεται η εμβολιαστική πολιτική στη δαπάνη του φαρμάκου). Στον προσανατολισμό του υπουργείου πάντως είναι να εξαιρεθεί και ο ΦΠΑ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του ΦΠΑ και την κεντρική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους θεσμούς, ο υπουργός Υγείας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε αύξηση του ΦΠΑ των φαρμάκων».

Παραδέχτηκε δε, ότι ασκούνται πιέσεις στο Brussels Group, γενικότερα για τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου. Πάντως ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω σε θέματα όπως το φάρμακο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή