Τη συμβολή των φαρμακοποιών στο προσφυγικό ζήτησε ο Παυλόπουλος
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί με αφορμή το συμπόσιο των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων των ευρωπαϊκών χωρών, με πρωτοβουλία του ΠΦΣ, σε μια προσπάθεια να εκπονηθεί κοινή γραμμή δράσης για τα προβλήματα των φαρμακοποιών. Τη συζήτηση, πάντως, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μονοπώλησε το προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι τόσο οι Έλληνες φαρμακοποιοί, όσο και οι φαρμακοποιοί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών ροών, που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, με όρους που ταιριάζουν στην Ευρώπη.
Υπογράμμισε δε, ότι οι φαρμακοποιοί δεν ασκούν επάγγελμα αλλά λειτούργημα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη να συμβάλουν ώστε «να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, με τους όρους εκείνους που αφορούν στην προστασία της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».
Μάλιστα, έκανε λόγο για αξίες που κατάγονται από τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος έχει μπολιάσει τον πολιτισμό της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Αλίμονο εάν η Ευρώπη δεν μείνει πιστή σε αυτό το πρότυπο, το οποίο η Ελλάδα της δίδαξε και η Ελλάδα θα υπερασπιστεί εντός Ευρώπης με κάθε τίμημα».
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δυστυχώς, χρειάστηκε η θυσία αθώων ψυχών στον βωμό της αδιαφορίας και της αμεριμνησίας της Ευρώπης για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις μας και να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι ένα θέμα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως, ένα θέμα ανθρωπισμού, το οποίο οφείλει να το αντιμετωπίσει με βάση τις αρχές και τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει ή οφείλει να πρεσβεύει η Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, αφού τόνισε ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ευρύτερα την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί, ήδη, οδηγίες στους φαρμακοποιούς των ακριτικών περιοχών και των νησιών μας, «να συνδράμουν όσο μπορούν τους μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα». Ωστόσο, υποστήριξε ότι και οι φαρμακοποιοί περιμένουν από την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, «να πάρει αυστηρά μέτρα, ούτως ώστε να μας δώσει και αυτή οδηγίες, τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να βοηθήσουμε την κατάσταση, η οποία εξελίσσεται σε τραγωδία».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού επεσήμανε ότι είναι γνωστές εδώ και χρόνια οι ευαισθησίες του, ο κ. Λουράντος διαβεβαίωσε ότι οι φαρμακοποιοί θα σταθούν στο πλευρό και της Ευρώπης και της Ελλάδας, όταν ειδικά η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής κατανομής της Ευρώπης αποτελεί την πόρτα εισόδου των μεταναστών, καθώς βρίσκεται στα όριά της.