Επαφές Λουράντου σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων
Στη χάραξη κοινής γραμμής με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους συνεχίζουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, να μεταβαίνει από τις Βρυξέλλες, μετά από συνάντηση με τον Ντέκλαν Κοστέλο, στο ελληνικό κοινοβούλιο και τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε ενημέρωσή του, την Τετάρτη (07/10/2015) στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της PGEU με τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο.
Το πρωί της ίδιας ημέρας «απεστάλησαν επιστολές στους προέδρους του Γερμανικού, του Ιταλικού, του Γαλλικού και Ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητώντας επειγόντως να γίνει συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να χαράξουμε μια κοινή γραμμή στήριξης της ανεξαρτησίας του Φαρμακοποιού.
Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος παραβρέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Στο περιθώριο των ομιλιών συζήτησε με βουλευτές όλων των κομμάτων, και με Υπουργούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον κλάδο μας, και αναγνώρισαν την αδικία που υφιστάμεθα με το προβλεπόμενο όπως λέγεται , άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.
Ο κ. Λουράντος ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη να στηρίξει στην ομιλία του, τις θέσεις των φαρμακοποιών πράγμα που έγινε. Η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:
“ Έχει φτάσει να αποτελεί είδηση ότι πληρώνονται κάποια στιγμή οι οφειλές σε ιατρούς και φαρμακοποιούς. Και με την ευκαιρία να επαναφέρω τη θέση μας ότι για τα φαρμακεία πρέπει να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο.”
Την ίδια στάση ζητήσαμε να τηρήσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές και να μην ενδώσουν σε τοπικούς και ξένους ...., να δημιουργήσουν καρτέλ και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Η απάντηση της Ευρώπης
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη επιστολή μας ζητήσαμε την μεσολάβηση της PGEU για να συναντηθούμε με τον κ. Κοστέλο. Στην επιστολή μας αναφέραμε πως ο κίνδυνος είναι πανευρωπαϊκός και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και ότι οι Έλληνες Φαρμακοποιοί προτείνουν το Γερμανικό μοντέλο.
Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Κοστέλο να δεχθεί το αίτημα συνάντησης της PGEU η οποία μας εκπροσώπησε ως πανευρωπαϊκό όργανο και να μεταφέρει τις απόψεις μας. Η Συνάντηση έγινε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Στην ενημερωτική επιστολή που μας απέστειλε η PGEU αναφέρεται πως δεν υπάρχει γενική αρχή απελευθέρωσης του φαρμακευτικού συστήματος στην Ευρώπη , παρά μόνον σε χώρες όπου υπάρχουν προγράμματα διάσωσης, όπου εξετάζεται η ανταγωνιστικότητα των συστημάτων.
Επίσης διαφαίνεται πως υπάρχει θετική αντιμετώπιση για το θέμα των υπηρεσιών των φαρμακείων, ως στοιχείο ανταγωνισμού των φαρμακευτικών συστημάτων. Σχετική πρόταση για την επισημοποίηση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έγινε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.
Για την Ελλάδα τονίζεται πως η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για την κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και το ζητούμενο είναι, μέσω των αλλαγών να γίνει πιο ανταγωνιστικό το σύστημα.
Γίνεται επίσης αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις εναλλακτικές προτάσεις που μπορεί να υπάρξουν καθώς και στο θέμα της απελευθέρωσης των καναλιών πώλησης των ΟΤC όπου φαίνεται πως η Ευρώπη κατανοεί, με τον δικό της τεχνοκρατικό τρόπο, τους περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν».