Τρύφων: Να ασκήσει βέτο η κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις για το φάρμακο

Ως «το απόλυτο παράδοξο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, τις νέες παράλογες απαιτήσεις των τροϊκανών στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίες στοχεύουν για μία ακόμη φορά τα οικονομικά φάρμακα και την εγχώρια παραγωγή, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.
5'

Της Διονυσίας Προκόπη

Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη (08/10/2015), έθεσαν ως προαπαιτούμενο να μειωθούν εκ νέου οι τιμές στα οικονομικά φάρμακα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ακριβά εισαγόμενα, εξέλιξη η οποία συνεπάγεται καταστροφή για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου.

«Ενώ από τη μία λέμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση –και να πληρώσουμε και τα δανεικά-, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει πρέπει να έχουμε ανάπτυξη, να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν στην Ελλάδα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν εισφορές και φόρους, τελικώς αυτό που ζητά η τρόικα στο συγκεκριμένο χώρο, στο δικό μας, εδώ και πέντε χρόνια, με κορύφωση αυτό που κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι ακριβώς το ανάποδο: χωρίς κανένα όφελος για τα ταμεία και το κράτος, μέσα σε ένα κλειστό προϋπολογισμό, να διαλύσει οποιαδήποτε έννοια ελληνικής παραγωγής και εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Αυτό γίνεται διότι ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν μέτρα, που δεν υποστηρίζει κανένας Έλληνας υπουργός και κανένα κόμμα».

Σε ερώτηση, μήπως η τρόικα επιβάλλει αυτά τα μέτρα για να ευνοηθούν οι φαρμακοβιομηχανίες των χωρών τους, ο κ. Τρύφων δήλωσε:

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες του εξωτερικού που ευνοούνται. Αυτές έχουν και το συνδικαλιστικό τους όργανο στις Βρυξέλλες. Αυτά τα πράγματα, αν τα συνδυάσει κανείς, έχουν σχέση και με το ποια είναι η πολιτική των πολυεθνικών παγκοσμίως και κατά περίεργη σύμπτωση έρχεται και τα υποστηρίζει εδώ η τρόικα».

Ερωτώμενος εάν οι νέες μειώσεις στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων, θα λειτουργήσουν θετικά ή αρνητικά για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Τρύφων ήταν κατηγορηματικός:

«Σαφώς όχι. Εμείς δεν ζητήσαμε κανενός είδους προστασία. Για παράδειγμα, εισαγόμενο φάρμακο που το 2010 κόστιζε 30 ευρώ, σήμερα ελληνική εταιρεία το δίνει με 70% έκπτωση στα 9 ευρώ. Η τρόικα λέει να πάει (η τιμή) στα 2-3 ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το φάρμακο θα το χρησιμοποιήσει το ταμείο και ο ασθενής, γιατί δεν θα υπάρχει στην αγορά, θα φύγει. Δεν μπορεί να παραχθεί με το κόστος αυτό, θα φύγει από το σύστημα και θα υποκατασταθεί με ένα ακριβότερο, εισαγόμενο με πατέντο. Αυτή είναι η υποκατάσταση.

Η παρέμβαση αυτή της τρόικας αποτελεί μόχλευση, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά και οδηγεί σε ολιγοπώλιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

«Γιατί δεν βάζει ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογραφίας των ακριβών φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση, τα κίνητρα ενίσχυσης των οικονομικών φαρμάκων, τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και βάζει μονομερώς ένα και μόνο προαπαιτούμενο, να μειωθούν οι τιμές στα φθηνά φάρμακα. Αυτό είναι προκλητικό» διερωτήθηκε ο κ. Τρύφων και προανήγγειλε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Μάλιστα, ζήτησε από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμμα «να βάλουν βέτο και να πουν: κύριοι, εμείς δεχόμαστε τον κλειστό προϋπολογισμό των 2 δισ. για το φάρμακο που είναι ο πιο χαμηλός στην Ευρώπη, αλλά το πώς εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τα 2 δισ. για να παραγάγουμε προστιθέμενη αξία είναι δική μας υπόθεση».

Ο κ. Χατζηνικολάου έθιξε το μεγάλο θέμα των εμβολίων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ. «Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό. Τα εμβόλια είναι πρόληψη παγκοσμίως» τόνισε ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε ότι «τώρα με το προσφυγικό, παντού υπάρχουν ειδικά κονδύλια για προληπτικό εμβολιασμό».

Η πρόταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι «να υπάρχει ένα ισότιμο σύστημα δαπάνης με βάση διαρθρωτικά μέτρα που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Να μη συμπεριληφθεί τώρα στο νομοσχέδιο, το μοναδικό προαπαιτούμενο για τα φάρμακα, που δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά πώς να μειωθούν οι τιμές των οικονομικών φαρμάκων. Να έρθει το θέμα στη Βουλή και όλα τα κόμματα να πάρουν θέση και μέσα σε δυο μήνες να κάνουμε μια πρόταση και στους θεσμούς, που θα πρέπει να τη φέρει η κυβέρνηση και να λέει: κύριοι, μέσα στα 2 δισ. εγώ κατανέμω έτσι τη δαπάνη ώστε να είναι ισότιμη η συμμετοχή και των ξένων και των ελληνικών, και των παραγόμενων και των εισαγόμενων και όλων των φαρμάκων. Γιατί τα 2 δισ. αν δεν παραγάγουν προστιθέμενη αξία, σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα σε αυτόν το χώρο. Μόνο ανεργία και συνεχείς μειώσεις των συντάξεων λόγω των προβλημάτων των ταμείων» σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Αναφερόμενος στη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπενθύμισε ότι προσφέρει πάνω από 12.000 άμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και 50.000 έμμεσες. «Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν αξιόπιστα φάρμακα που εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες, κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μπορούμε σήμερα, σε χαμηλές τιμές, δηλαδή με μία έκπτωση από την αρχική τιμή μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών του πληθυσμού της πρωτοβάθμιας».

Σχετικές ειδήσεις