Λοβέρδος σε Ξανθό: «Τιμολογήστε με βάση τις τρεις μικρότερες τιμές στην Ευρωζώνη»
ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ «ΘΟΛΩΣΕ» ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΚΑΡΟΝΕ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑ
Δεν έγινε κανένας σοφότερος, αφού ο υπουργός Υγείας δεν έκανε καμία αναφορά στα αίτια που οδήγησαν την πρώτη φορά… αριστερά, κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, να υλοποιήσει στην πιο ακραία του μορφή, το σχέδιο της τρόικας και του Καρόνε, για μείωση της τιμής των off patent και των γενοσήμων φαρμάκων, με τέτοιο τρόπο που να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία 11.000 οικογένειες.
Μάλιστα, για μια ακόμη φορά, αυτός που κέρδισε και τις εντυπώσεις, αλλά και την ουσία ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε την πόρτα για να οδηγηθεί στο κλείσιμο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, λοιπόν, εξέθεσε τον κ. Ξανθό, προειδοποιώντας τον για δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που θα προκύψουν την επομένη κιόλας της ψήφισης του άρθρου 15 του πολυνομοσχεδίου, αν τελικά περάσει το βράδυ της Παρασκευής (16/10).
Ο κ. Λοβέρδος, αφού παραδέχτηκε πως οι δικές του παρεμβάσεις ήταν εξαιρετικά οδυνηρές για το ελληνικό φάρμακο, προειδοποίησε τον κ. Ξανθό για τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αμέσως μετά να χάσει η κυβέρνηση και τη ρύθμιση, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας θα προσφύγουν στο ΣτΕ, το οποίο - σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής - είναι πολύ πιθανό να ακυρώσει τη διάταξη ως αντισυνταγματική.
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η προειδοποίηση του κ. Λοβέρδου προς τον υπουργό Υγείας για την επιλογή της κυβέρνησης να συμπεριλάβει το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων και των off patent με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές σε αυτή και όχι βάσει της Ευρωζώνης.
Άφησε μάλιστα αιχμές και αναρωτήθηκε, επί της ουσίας, αν υπάρχει ηθελημένη απόφαση που να είναι μελετημένη από την κυβέρνηση, εννοώντας προφανώς (αν και δεν το είπε) ότι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβλήθηκε από την τρόικα, για να πέσουν οι τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, δεν απάντησε σε αυτό και επιφυλάχθηκε να καθορίσει την τελική στάση της κυβέρνησης στη σημερινή συνεδρίαση, αφού στην ομιλία του αρκέστηκε, όπως προαναφέραμε, να πείσει τον ελληνικό λαό ότι για όλα έφταιγε το… σύστημα των προηγούμενων κυβερνήσεων και όχι ο Τζουζέπε Καρόνε που έχει βάλει στόχο… ζωής, να οδηγήσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο κλείσιμο και να κατακλυστεί η ελληνική αγορά από γενόσημα εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων.
Δεν ακούστηκε απολύτως τίποτα από το στόμα του κ. Ξανθού για τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, παρά μόνο ότι η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης λόγω της φαρμακευτικής πολιτικής που ασκεί από το 2000 και μετά.
Παραδέχτηκε, όμως, έστω και με επικοινωνιακού χαρακτήρα «συνθήματα», στη διάρκεια της ομιλίας του, πως είναι μια αδιέξοδη πολιτική, αυτή που και η δική του κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλείται να εφαρμόσει, αφού έχει οδηγήσει σε μια μετακύληση του κόστους στους ασθενείς. Και απέδωσε την επιμονή της τρόικας στη στρέβλωση της ελληνικής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, ρίχνοντας ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.
Δείτε τα βίντεο με όσα είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, αλλά και όσα του απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: