Φαρμακεία: «Ελεγχόμενη» η απελευθέρωση αλλά με χρονικό ορίζοντα…
ΞΑΝΘΟΣ: ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΛΛΑ «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ» Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
Της Διονυσίας Προκόπη
Ωστόσο, η «ελεγχόμενη» αυτή απελευθέρωση έχει χρονικό ορίζοντα, το 2020, πέραν του οποίου είναι αμφίβολο, αν θα διατηρηθεί το νέο καθεστώς που διαμορφώνει η ΚΥΑ ή ο κλάδος θα οδηγηθεί στην πλήρη απελευθέρωση. Επιπλέον, απαιτούνται το επόμενο διάστημα περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αποτραπεί –ή ελαχιστοποιηθεί- η πιθανότητα δημιουργίας καρτέλ, ολιγοπωλίου ή συμμετοχής off-shore στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών που θα προκύψουν, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος φαινομένων καθετοποίησης, δηλαδή ίδρυσης αλυσίδων φαρμακείων από φαρμακοβιομηχανίες, όπως στο εξωτερικό, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει σε «θεωρητικό» επίπεδο.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, να υιοθετηθεί δηλαδή η Εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ, στα σημεία τα οποία παρέμεναν εκκρεμή και ήταν το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ (το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ έχει παραπεμφθεί για αργότερα ενώ το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του Νοεμβρίου).
Στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και η προστασία της δημόσιας υγείας. Η τελική μορφή της ΚΥΑ επιτυγχάνει τα παραπάνω, δήλωσε ο κ. Ξανθός, καθώς:
- Διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, άρα δεν επίκειται κύμα αύξησης στον αριθμό των φαρμακείων. Λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης πολλών μικρών φαρμακείων, όμως, είναι πιθανή η εξαγορά αδειών, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας.
- Δεν επηρεάζεται η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων φαρμακείων ούτε και το καθεστώς στις τιμές των φαρμάκων, καθώς παραμένουν σε διατίμηση.
- Άδεια μπορούν να έχουν είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά, μόνο όμως αν πρόκειται για συνεταιρισμούς φαρμακείων. Η «πριμοδότηση» των συνεταιρισμών δίνει «πολιτικό στίγμα» εξήγησε ο κ. Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Πολάκης, καθώς σε «μια αγορά που αλλάζει, χρειάζονται άλλα μοντέλα οργάνωσης» όπως τα συνεταιριστικά και συνεργατικά σχήματα. «Μπροστά στην πλήρη φιλελευθεροποίηση, η απάντηση είναι η κοινωνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, απαντώντας στις αιτιάσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, περί «φωτογραφικής διάταξης» υπέρ των συναιτερισμών.
- Επιλέγεται η ΕΠΕ ως μορφή επιχείρησης για τα φυσικά πρόσωπα, με υποχρεωτική συμμετοχή φαρμακοποιού με ποσοστό 20%. Έτσι, δεν υποβαθμίζεται ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, αφού συμμετέχει ως εταίρος και όχι σαν απλός υπάλληλος.
- Όριο στον αριθμό των αδειών ανά κάτοχο είναι οι 10 πανελλαδικά (πέντε μέσα στο 2015 και αύξηση κατά μία το χρόνο μέχρι το 2020).
Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για το αν το όριο των 10 αδειών θα διατηρηθεί και μετά το 2020 ή το νέο καθεστώς λειτουργήσει ως μεταβατική κατάσταση προς πλήρη απελευθέρωση του κλάδου, ο κ. Ξανθός απάντησε ότι ο «ορατός πολιτικός χρόνος είναι το 2020, μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, είμαστε στην ουσία σε ένα καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης. Το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο για την επόμενη περίοδο εδώ είμαστε να τα ξαναδούμε, νομίζω θα έχουμε όλη τη δυνατότητα και το χρόνο να οργανωθούμε και να τα παρακολουθούμε».
Ωστόσο, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι «θεωρητικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος» καθετοποίησης, δηλαδή να υπάρξουν φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες να δημιουργήσουν αλυσίδες φαρμακείων. «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όντως υπάρχουν φαρμακευτικές βιομηχανίες στην Ευρώπη που έχουν καθετοποιήσει την παρέμβασή τους στην αγορά και έχουν μέχρι και σημεία τελικής διάθεσης των φαρμάκων.
Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν πιθανόν αυτό είναι το background αυτής της παρέμβασης. Ο καθένας μπορεί να έχει τις πολιτικές εκτιμήσεις για το ποιες είναι οι τελικές στοχεύσεις» ανέφερε ο κ. Ξανθός σχετικά με την επιμονή των δανειστών για την απελευθέρωση των φαρμακείων.
«Αυτό όμως που μπορώ να πω, είναι το εξής, ότι έχουμε ένα δεδομένο σήμερα. Έχουμε τη δυνατότητα εδώ και δύο χρόνια περίπου, 1,5 χρόνο, φαρμακοποιών να έχουν πολλαπλές άδειες. Άπειρες άδειες. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι θα αξιοποιούνταν από όλο αυτό το κύκλωμα, και θα επιχειρούνταν μία μεγάλη ας πούμε, αλυσιδωτή και καθετοποιημένη παρέμβαση. Δεν είδαμε να συμβαίνει αυτό. Θεωρώ, δηλαδή, ότι θεωρητικά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά νομίζουμε ότι με τους όρους και τους περιορισμούς που μπαίνουν, δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό το κομμάτι».
«Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν»
Οι φαρμακοποιοί, πάντως, παραμένουν σφόδρα αντίθετοι με την ΚΥΑ. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο:
«Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν και κυρίως τους φαρμακοποιούς. Τις διαπραγματεύσεις έπρεπε να τις κάνει πριν την υπουργική απόφαση και όχι τώρα που την εξέδωσε. Μπορεί να έχει ως συνομιλητές του, πλέον, αυτούς που φωτογραφικά ευνοεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση».
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, πάντως, δεν αναμένονται για το άμεσο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών το Σάββατο (31/10/2015), μπορεί να υπάρξει πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, οι διαθέσεις όμως δεν είναι ανάλογες, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν αντέχουν- λόγω της οικονομικής συγκυρίας- να ξανακλείσουν τα φαρμακεία.
Ο ΠΦΣ δηλώνει αποφασισμένος να ασκήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ενώ θα προχωρήσει σε δράσεις, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση του κοινού.