Ισχυρά μηνύματα προς την πολιτεία από τον τομέα του φαρμάκου στα βραβεία «Salus 2015»
Με μηνύματα προς την πολιτεία από τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων και των επιχειρήσεων του φαρμάκου έγινε η απονομή των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα Υγεία-Φάρμακο-Ομορφιά «Salus 2015», το βράδυ της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου, από την Active Business Publishing.
Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
Της Διονυσίας Προκόπη
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Κτενάς, ενώ το συντονισμό είχαν οι δημοσιογράφοι Νατάσσα Σπαγαδώρου, Μαρία Ακριβού και Βασίλης Τσεκούρας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Θεόδωρος Κωλέττης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, ο Νίκος Κωσταράς, γενικός διευθυντής IMS Health, καθώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Η μονομερής επικέντρωση στις τιμές των φαρμάκων χωρίς παράλληλες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ήταν η κοινή διαπίστωση στην οποία στάθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές. Όπως σημείωσε ο Σπύρος Κτενάς, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις απορρόφησαν τους κραδασμούς από τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την κοινωνία. Οι όποιες λύσεις θα πρέπει να είναι προϊόν κοινών αποφάσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την πολιτεία, στην κατεύθυνση της τόνωσης των φαρμακευτικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων, ώστε να μην απωλέσουν το ρόλο του «αναδυόμενου αστέρα» της ελληνικής οικονομίας.
Εκ μέρους του ΣΦΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι έχουν εξαντληθεί οι τιμολογιακές παρεμβάσεις και πρότεινε τέσσερα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία: να εξορθολογιστεί το «καλάθι» των χωρών αναφοράς, να υπάρξει καθολική εφαρμογή του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε, η ανακοστολόγηση να γίνεται μία φορά το χρόνο και να υπάρξουν σταθεροί κανόνες στην τιμολόγηση για τις διαφορετικές συσκευασίες και περιεκτικότητες. Η πρόκληση δε της φαρμακευτικής δαπάνης θα αντιμετωπιστεί με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, σημείωσε.
Ο κ. Χειμώνας, συνεχίζοντας την παρέμβαση του ΣΦΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ορθολογική χρηματοδότηση στην υγεία, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ώστε να μειωθούν τα κόστη της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και νοσηλείας. Παράλληλα, ο εξορθολογισμός της δαπάνης να επιμεριστεί σε όλα τα κέντρα κόστους και να μην «την πληρώνει στο τέλος της ημέρας πάντα το φάρμακο». Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με την αύξηση των κλινικών μελετών.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Κωλέττης ανέδειξε ως κύρια προβλήματα ότι «δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την κατανάλωση» καθώς και την υποκατάσταση παλαιότερων και φθηνότερων φαρμάκων από νέα και ακριβότερα. Η ατζέντα, όπως διαμορφώνεται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οδηγεί στην επικράτηση ολιγοπωλιακών συνθηκών, οι οποίες «αθωώνονται» στο όνομα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, ενώ στις συγκρίσεις που γίνονται με άλλες χώρες της Ευρώπης, παραβλέπονται οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εγχώρια παραγωγή όπως: τα επιτόκια δανεισμού, το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων, ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου και ο χρόνος έγκρισης προϊόντων από τον ΕΟΦ.
Τέλος, ο κ. Μπελώνης πρότεινε τη θεσμοθέτηση μίας μόνιμης γραμματείας φαρμάκου, η οποία θα σχεδιάζει τη φαρμακευτική πολιτική με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Το όργανο αυτό, θα πρέπει να είναι στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες και να συμμετέχει η φαρμακοβιομηχανία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΟΣΦΕ και οι φαρμακαποθήκες και κυρίως οι σύλλογοι ασθενών. Ρόλο επίσης θα πρέπει να έχουν και οι Φαρμακευτικές Σχολές της χώρας.
Βράβευση της ΒΙΑΝΕΞ στα Salus 2015
Μεταξύ των επιχειρήσεων οι οποίες διακρίθηκαν ήταν η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Η ΒΙΑΝΕΞ «αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς για 90 χρόνια το όνομα Γιαννακόπουλος γράφει την ιστορία του στο ελληνικό φάρμακο, και ανοίγει νέους ορίζοντες εξωστρέφειας. Η συμφωνία με τη Lilly της δίνει τη δυνατότητα να απλώσει τα φτερά της στην τεράστια αγορά της Κίνας και της Άπω Ανατολής, ενώ η πρόσφατη συμφωνία για τη διανομή του Depon στην εγχώρια αγορά προσφέρει ένα ακόμη μεγάλο όπλο στην εταιρεία» όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της εταιρείας.
Εκ μέρους της ΒΙΑΝΕΞ, το βραβείο παρέλαβε η κ. Εύη Βαλλιανάτου, Business Development Manager της εταιρείας, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη ΒΙΑΝΕΞ και την οικογένεια Γιαννακόπουλου να συμμετέχει στη σημαντική προσπάθεια που κάνει η Active Business όλα αυτά τα χρόνια, για την ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο υγιείς κλάδους της εθνικής οικονομίας, παρά το ιδιαιτέρως δυσμενές περιβάλλον, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται με τα νέα μέτρα στον τομέα του φαρμάκου.
Η επιχειρηματικότητα είναι το μεγάλο όχημα για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, είναι εκείνη που θα μας βγάλει από την βαθιά ύφεση. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρήσεις υγιείς, απαγκιστρωμένες από τα βάρη και τα λάθη του παρελθόντος.
Επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας, προστιθέμενης αξίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Επιχειρήσεις που προοδεύουν μέσα από την αριστεία, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα. Επιχειρήσεις που μπορούν επάξια να βγουν έξω από τα σύνορα.
Ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και παραγωγικούς, χαρούμενους εργαζόμενους με όρεξη για διαρκή γνώση. Επιχειρήσεις σαν τη ΒΙΑΝΕΞ».
Οι εταιρείες οι οποίες βραβεύθηκαν ήταν οι εξής: Novartis Hellas, ΒΙΑΝΕΞ, Genesis Pharma, Boehringer Ingelheim Hellas, BASF Hellas, ELPEN, DEMO, Φαρμασέρβ Lilly, Pharmathen, Unipharma, Menarini Hellas, Vitafarm, Power Health, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Βιοϊατρική, Roche Hellas, Medochemie, Σαράντης, Sanofi Aventis, Apivita, Παπουτσάνης, MSD, Profarm, Pharmazac, Σύνδεσμος Εταιρειών Ευρείας Χρήσης. Επίσης, δόθηκαν διακρίσεις σε 15 ακόμα εταιρείες.