Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στρατηγικός κλάδος για την ανάπτυξη

Οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να τραβήξουν το δρόμο της ανάπτυξης, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση της Direction Business Network, για τους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», το βράδυ της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στρατηγικός κλάδος για την ανάπτυξη
8'

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Πρωταγωνιστές ήταν οι πενήντα πρώτες επιχειρήσεις που τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης (2010-2014) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αθροιστική κερδοφορία, με βάση τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί από το ερευνητικό τμήμα της Direction Business Reports, και στις οποίες απονεμήθηκαν αντίστοιχα βραβεία. Μεταξύ αυτών, και συγκεκριμένα στην 20η θέση, ήταν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Με δεδομένα τη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο brain drain που έχει συμβεί σε «δυτική» οικονομία μεταπολεμικά, η μόνη λύση για να επανακάμψει η χώρα, είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, σημείωσε ο εκδότης και διοργανωτής της εκδήλωσης, Ευάγγελος Παπαλιός, κατά το χαιρετισμό του. Νέος επενδυτικός νόμος, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, ομαλοποίηση των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και σταθερό φορολογικό πλαίσιο είναι οι αναγκαίες συνθήκες, για να έρθουν νέες επενδύσεις και να καλύψει η χώρα το χαμένο έδαφος, πρόσθεσε.

Η καινοτομία και η σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα, η αξιοποίηση της εφαρμοσμένης έρευνας που παράγεται στη χώρα, σε συνδυασμό με εναλλακτικές πηγές πίστωσης, συγχρηματοδότηση και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες στους οποίους θα βασιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Παναγιώτη Κορκολή, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας επεσήμανε με στοιχεία ο Chief Economist του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης. Αφού ανέλυσε τους παράγοντες (προ και μετά μνημονίων) για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε καθαρές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι ακόμα και τα μικρά, αναλογικά με τις άλλες χώρες, ποσά που επενδύονται, τοποθετούνται σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας.

Στον αντίποδα βρίσκεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία παράγει υψηλή προστιθέμενη αξία. Τη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία ανέδειξε ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Ο κ. Γιαννακόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ως «αναδυόμενος αστέρας» της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη: «Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ. Με πολλαπλασιαστή μεγαλύτερο από αυτόν του τουρισμού ή της ναυτιλίας, η ετήσια συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο βρίσκεται στην τρίτη θέση των εξαγώγιμων βιομηχανικών προϊόντων της Ελλάδας.

Λόγω της φύσης του προϊόντος που παράγουμε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία φέρει και σημαντικό κοινωνικό φορτίο. Με σεβασμό στη δημόσια υγεία, το ελληνικό φάρμακο τηρεί τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, προσφέρεται σε οικονομικές τιμές, ενώ σε όλες τις δύσκολες καμπές –και ήταν αρκετές τα τελευταία χρόνια- οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις ξένες, μερίμνησαν για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

Όσο για τη συμβολή στην απασχόληση, περίπου 11.000 συμπολίτες μας εργάζονται στις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενώ υπερβαίνουν τις 50.000 οι έμμεσες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο υγιείς κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, που καταγράφει για μία ακόμη χρονιά σημαντικές επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον παραμένει ασφυκτικό.

Επιβράβευση, βέβαια, από την πλευρά της Πολιτείας, δεν έχουμε λάβει. Και δεν μιλάμε για στήριξη σε ένα πλαίσιο προστατευτισμού, όπως συχνά λέγεται, αλλά για τη διαμόρφωση μίας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, η οποία θα λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη της την εγχώρια παραγωγή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιθύνοντες για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και σύντομα κάτι θα αλλάξει».

Με αφορμή τη βράβευση της ΒΙΑΝΕΞ, συνέχισε: «Μέσα σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, η οικογένεια Γιαννακόπουλου συμπλήρωσε 90 χρόνια ιστορίας στο χώρο του ελληνικού φαρμάκου. Αφετηρία ήταν το φαρμακείο της οδού Πειραιώς, το οποίο ίδρυσε ο παππούς μου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το 1924. Παραλαμβάνοντας το φαρμακείο αυτό, ο πατέρας μου, Παύλος Γιαννακόπουλος, κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να βάλει τη σφραγίδα του στην εξέλιξη του κλάδου γενικότερα. Η ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ το 1971 από τον Παύλο Γιαννακόπουλο αποτελεί ορόσημο. Υλοποιώντας το όραμά του, την οδήγησε στην κορυφή, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Η ΒΙΑΝΕΞ αποτελεί μία μεγάλη παραγωγική δύναμη της χώρας, με τέσσερις υπερσύγχρονες εργοστασιακές μονάδες και χαρτοφυλάκιο το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα του φαρμάκου. Εξάγει σε 31 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και καλύπτει το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής, ενώ ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας ενισχύεται συνεχώς.

Το γεγονός ότι η ΒΙΑΝΕΞ συγκαταλέγεται σήμερα στις πρώτες πενήντα επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε συστηματικό σχεδιασμό και επίπονη δουλειά. Η ΒΙΑΝΕΞ δεν είναι απλά μία φαρμακευτική εταιρεία. Είναι φαρμακευτική πλατφόρμα, καθώς η δραστηριότητά της εκτείνεται από την παραγωγή και εμπορία πρωτότυπων και επώνυμων ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι την αντιπροσώπευση πρωτότυπων προϊόντων σε συνεργασία με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής και έχει σημαντική παρουσία στο χώρο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Αυτή ακριβώς η δραστηριοποίησή μας σε πολλούς τομείς, μας επιτρέπει να είμαστε πάντα παρόντες. Και ό,τι και να κάνουν οι κυβερνώντες θα είμαστε παρόντες και αυτό είναι δέσμευση.

Βασικός στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, διατηρώντας ταυτόχρονα την πρωτοκαθεδρία στην εγχώρια αγορά και ενισχύοντας τη δραστηριότητά μας και εκτός συνόρων.

Η νέα κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τα έκτακτα μέτρα του rebate και clawback, οδήγησε ξένες φαρμακευτικές εταιρείες να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και ελληνικές να αποφασίσουν τη διακοπή της προώθησης προϊόντων τους. Η ΒΙΑΝΕΞ, λόγω των γερών οικονομικών θεμελίων της, ήταν παρούσα και στις δύο περιπτώσεις. Ξένες εταιρείες με πρωτότυπα φαρμακευτικά ή βιολογικά προϊόντα εμπιστεύθηκαν τη ΒΙΑΝΕΞ για να συνεχίσει την προώθηση των προϊόντων τους στη χώρα μας. Επίσης, ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες μεταβίβασαν τα δικαιώματα της κατοχής των Αδειών Κυκλοφορίας των προϊόντων τους στη ΒΙΑΝΕΞ.

Παράλληλα, η ΒΙΑΝΕΞ τα τελευταία χρόνια έχει μπει πιο δυναμικά στο χώρο των επώνυμων ποιοτικών γενοσήμων, γεγονός που επίσης αποτελεί λόγο για τη διατήρηση της εταιρείας στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Από τον Απρίλιο του 2015, η εταιρεία του ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε., η οποία εξειδικεύεται στην αγορά του φαρμακείου, ανέλαβε τη διανομή και προώθηση της Νο1 σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών DEPON. Η συμφωνία με την Bristol-Myers Squibb είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Για τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόφασή μας να ρίξουμε περισσότερο βάρος στον εξαγωγικό προσανατολισμό. Έτσι ήρθε η στρατηγική για εμάς συμφωνία με την Eli-Lilly, για την παραγωγή του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνη στο εργοστάσιο Γ της ΒΙΑΝΕΞ και εξαγωγή του 100% στην αγορά της Κίνας. Παράλληλα, επιδιώκουμε την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών με την Κίνα, αλλά και το άνοιγμα σε άλλες ασιατικές χώρες. Πρόσφατα ξεκίνησε μία σημαντική πρωτοβουλία για την προσέγγιση φαρμακευτικών επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, στην οποία πρωτοστατεί η ΒΙΑΝΕΞ. Επίσης, στους σχεδιασμούς μας περιλαμβάνεται και η επέκταση στη Νότια Αμερική.

Η ΒΙΑΝΕΞ είναι εγκεκριμένος προμηθευτής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Σύμφωνα με το Performance Report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ΒΙΑΝΕΞ ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό, ενώ η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουμε στη UNICEF, βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα. Είναι δε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που έλαβε GMP από τις Τουρκικές Αρχές. Και αυτό το επισημαίνουμε, γιατί η Τουρκία διαθέτει πολύ σκληρό πλαίσιο, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των δικών της επιχειρήσεων –θυμίζει κάτι αυτό στους κυβερνώντες; μάλλον όχι- , με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για μία ξένη επιχείρηση να πάρει GMP. Όσο, όμως, κι αν έψαξαν τα εργοστάσιά μας –τα πέρασαν κυριολεκτικά από μικροσκόπιο- δεν είχαν να κάνουν καμία παρατήρηση –κι εμείς προτιμάμε τα ισραηλινά και πακιστανικά.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ανθρώπινο δυναμικό μας, καθώς χωρίς τους 1.100 εργαζόμενούς μας δεν θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει όλους τους παραπάνω στόχους. Υπάρχει αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες και αποδεικνύεται από το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας του προσωπικού.

Με παρακαταθήκη τα 90 χρόνια ιστορίας, δεσμεύομαι ότι η ΒΙΑΝΕΞ θα συνεχίσει να υπηρετεί την αποστολή της για ασφαλές και ποιοτικό φάρμακο, συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία και υψώνοντας την ελληνική σημαία σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου ταξιδεύει το ελληνικό φάρμακο» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Το βραβείο για τη ΒΙΑΝΕΞ παρέλαβε η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολίων της εταιρείας, Μαρία Φολερού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή