Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Της Διονυσίας Προκόπη
Το Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης βασίστηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε, με παραγγελία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τις προοπτικές και δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η απόφαση για την εκπόνηση της μελέτης είχε ληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, σε κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. & ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αντίστοιχα), ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Όπως τονίζει η κυβέρνηση, στόχος είναι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας να αποτελέσει πρότυπο για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ξεκάθαρους ρόλους και αμοιβαίες δεσμεύσεις. Επίσης, η μελέτη για το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας θα λειτουργήσει πιλοτικά για τη σύνταξη μελετών και για άλλους κλάδους της οικονομίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Στο επίκεντρο του Σχεδίου Δράσης βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου του φαρμάκου που διαθέτουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι ελληνικών συμφερόντων.
Οι έξι άξονες προτεραιότητας που εντόπισε η μελέτη είναι:
α) τόνωση της ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας,
β) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου,
γ) στήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας,
δ) αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού,
ε) διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών και
στ) βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.
Για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε τη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής (με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας με αρμοδιότητα στα θέματα έρευνας) η οποία θα εξειδικεύσει περαιτέρω τους άξονες προτεραιότητας με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, την εξωστρέφεια και τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.
Η τελευταία παράμετρος είναι αυτή, που όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr, κάνει τη φαρμακοβιομηχανία να κρατά «μικρό καλάθι», καθώς η μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε το Σχέδιο Δράσης, επικέντρωνε στην τιμολόγηση των οικονομικών φαρμάκων προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυσή τους. Η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φθηνά φάρμακα (off-patent και γενόσημα) αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία τονίζει ότι έχει φτάσει στα «όρια της βιωσιμότητάς» της, ενώ θέτει και θέμα δημιουργίας στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς.
Πάντως, και η κ. Τζάκρη είχε κάνει λόγο για «στρεβλώσεις του παρελθόντος που πρέπει να καμφθούν», κατά την παρέμβασή της σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, τον Μάρτιο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, είχε αναφερθεί στις συνεχείς μειώσεις τιμών στα οικονομικά φάρμακα, λέγοντας πως πρόκειται για μέτρο που δεν προσφέρει ούτε στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων ούτε στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ είχε τονίσει ότι «δεν νοούμε πολιτική ανάπτυξης και φαρμακευτική πολιτική πάνω στα ερείπια της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».