Κοινή παραδοχή η ανάγκη για αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων

Η άμεση πρόσβαση, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή στα φάρμακα, για όλους τους πολίτες, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Pricing & Reimbursement, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
2'

«Η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη» πρόσθεσε ο κ. Μπασκόζος.

Για στρεβλώσεις χρόνων που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και σαφώς επηρεάζουν την τιμολόγηση, έκανε λόγο η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Κατερίνα Αντωνίου. Όπως είπε, ο ΕΟΦ, παρά την έλλειψη προσωπικού προσπαθεί για μια σταθερή και συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική. Οι τρεις άξονες εξορθολογισμού των δαπανών, σύμφωνα με την κ. Αντωνίου είναι τιμολογιακή πολιτική, πολιτική αποζημίωσης και δίκαιο σύστημα rebate/clawback.

Την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων αναγνώρισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Ιωάννης Φίλος, επισημαίνοντας ότι «τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν», αφήνοντας αιχμές για κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες που απειλούν να αποσύρουν από την αγορά φάρμακα, αν δεν λάβουν τα προϊόντα τους καλή τιμή.

«Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης. Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη. Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο Θεόδωρος Κωλέτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

«Οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση» τόνισε ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ.

Όπως είπε, οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. «Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ». Ανέφερε ακόμη, ότι η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα, κάθε φάρμακο κάτω από 12 ευρώ, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.

Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις