ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως – 600.000 οι Έλληνες πάσχοντες
Ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου ήταν η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, στους 600.000 ανέρχονται στην Ελλάδα σήμερα οι πάσχοντες από τη νόσο, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς, εφόσον γίνει έγκαιρα η διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία.
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν κρίσιμα θέματα, τα οποία επιλέχθηκαν με έμφαση στις νεώτερες εξελίξεις που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Συζητήθηκαν το βρογχικό άσθμα, η διακοπή του καπνίσματος, τα επαγγελματικά νοσήματα του πνεύμονα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, η επεμβατική πνευμονολογία, ο καρκίνος του πνεύμονα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η μελέτη του ύπνου, τα νοσήματα του υπεζωκότα, η φυματίωση, η πνευμονική υπέρταση και η ΧΑΠ.
Η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με δορυφορικό συμπόσιο με τίτλο «Τα πολλά πρόσωπα της ΧΑΠ: Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση», ενώ παράλληλα είναι και χορηγός της Υποτροφίας Αριστείας Κλινικού Έργου. Σκοπός της χορηγίας αυτής είναι να ενισχυθούν νέοι Πνευμονολόγοι και να ενισχυθεί το πνεύμα της αριστείας.
Πρόεδρος του δορυφορικού συμποσίου ήταν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής εταιρείας, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», επίκουρη καθηγήτρια κ. Μίνα Γκάγκα και ομιλητές ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας και υπεύθυνος της Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας κ. Γρηγόριος Στρατάκος και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου» κ. Σταύρος Τρύφων.
Στο δορυφορικό συμπόσιο δόθηκε έμφαση στους διαφορετικούς φαινότυπους της ΧΑΠ και την ανάγκη συγκεκριμένων ιατρικών παρεμβάσεων για καθέναν από αυτούς. Επίσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα ευρήματα μελετών, όπως η FLAME. Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η πρόληψη των παροξύνσεων είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της μακροχρόνιας φροντίδας για τη διαχείριση της ΧΑΠ. Οι παροξύνσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας, νοσηλεία και θάνατο.
Η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και πως το 50% των ασθενών παραμένει χωρίς διάγνωση. Επεσήμανε ότι στους ασθενείς που χορηγείται τακτική θεραπεία μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των παροξύνσεων και βελτιώνονται η ποιότητα ζωής και η εξέλιξη της νόσου. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο τεράστιο κλινικό πρόγραμμα (IGNITE), στο οποίο συμμετείχαν 11.200 ασθενείς, το οποίο κατέληξε στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη FLAME. Σύμφωνα με τον ομιλητή, μέσα από το διπλό βρογχοδιασταλτικό αποτέλεσμα, ο ασθενής με ΧΑΠ οδηγείται σε πλήρη αλλαγή της ποιότητας ζωής του, ανεξάρτητα της βαρύτητας της νόσου. Επιπλέον, του προσφέρεται προστασία και αποφυγή των παροξύνσεων, που οδηγούν σε έκτακτες επισκέψεις στα εφημερεύοντα και σε περιττές νοσηλείες, ενώ επιπλέον οδηγείται σε μια ζωή χωρίς δύσπνοια. Ο κ. Στρατάκος σημείωσε ότι η διάκριση των κλινικών χαρακτηριστικών των ασθενών με ΧΑΠ οδηγεί στην εξατομίκευση της θεραπείας και σε μία Ιατρική ακριβείας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε η πλήρης διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για την πνευμονολογική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό.
Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.lung.gr, η οποία λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ιδρύματος «Θώραξ» και αποκλειστικό χορηγό το τμήμα Αναπνευστικών Παθήσεων (Πνευμονολογίας) της Pharmathen. Το www.lung.gr αποτελεί μια σελίδα ιατρικής πληροφόρησης, που απευθύνεται σε επαγγελματίες Υγείας, ειδικά όσους ασχολούνται με νόσους του αναπνευστικού συστήματος. Αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την ιατρική κοινότητα των πνευμονολόγων, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων - ελεύθερη πρόσβαση σε συγγράμματα, νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την ειδικότητά τους.
Από την ίδια ιστοσελίδα, το ευρύτερο κοινό (οι ασθενείς και φροντιστές τους) μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στη θεραπεία των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.