Στις 20 - 21 Σεπτεμβρίου το 15ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld
Το 15ο Healthworld πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Στόχος του συνεδρίου είναι πρωτίστως η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει γίνει καταγραφή των βασικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς στις συνδιαλλαγές τους με τις υπηρεσίες υγείας καθώς και των προτάσεων τους για την επίλυση αυτών των θεμάτων τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε άμεση αλλά δεύτερη προτεραιότητα έρχεται η ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση προτάσεων οι οποίες θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας και θα το κάνουν βιώσιμο, αξιοποιώντας σωστά τους υπάρχοντες πόρους και στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την είσοδο της καινοτομίας στην υγεία. Ως εκ τούτου, τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο υγείας θα συζητηθούν σε βάθος, θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν σε βάθος.
O πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το Συνέδριο Healthworld διεξάγεται φέτος σε μια χρονική συγκυρία που βρίσκει το Σύστημα Υγείας σε κατάσταση πιο δύσκολη από ποτέ αφού αδυνατεί να παρέχει επαρκείς και ικανοποιητικές υπηρεσίες περίθαλψης στους πολίτες. Μέσα από το διάλογο, τις τεκμηριωμένες προτάσεις, τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τη συμμετοχή όλων των φορέων των επαγγελματιών Υγείας, το Συνέδριο θα επιχειρήσει να προβάλει τις προτεραιότητες εκείνες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτισης ενός τεκμηριωμένου Σχεδιασμού για την Υγεία με βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική και ικανοποιητικές υπηρεσίες παρά την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική».
Συντονιστής των εργασιών του Συνεδρίου θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Ιωάννης Κυριόπουλος. «Το μείζον πρόβλημα (και κατά συνέπεια η προτεραιότητα) στο υγειονομικό σύστημα της χώρας συνίσταται στην ύπαρξη φραγμών και οικονομικών εμποδίων στην πρόσβαση και στη διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη. Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν κυρίως άτομα και νοικοκυριά που βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και έχουν μικρό εισόδημα και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Κυρίως όμως βλάπτουν τους φτωχούς και τους χρονίως πάσχοντες που υφίστανται σε μεγάλο βαθμό καταστροφικές δαπάνες για την υγεία, δεδομένου ότι η μείωση της δημόσιας δαπάνης έχει προκαλέσει αναλογική αύξηση της ιδιωτικής (40% στο σύνολο της εθνικής δαπάνης)» ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Haseeb Ahmad, με αφορμή το επικείμενο συνέδριο HealthWorld 2016 δήλωσε: «Το ελληνικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χρειάζεται απεγνωσμένα την υλοποίηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε ήδη, εδώ και καιρό, να είχαν υλοποιηθεί. Αντίθετα, αυτό που κυρίως έχει γίνει είναι οριζόντιες περικοπές των δημοσίων δαπανών χωρίς καμία βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η λύση έγκειται στην αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού οράματος και ενός σχεδίου δράσης που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία και θα δίνουν έμφαση στην αξία και το κλινικό αποτέλεσμα».
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος δήλωσε ότι: «Μέσω του 15ου συνεδρίου HealthWorld η Επιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών, επιχειρεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου και της πολιτικής ηγεσίας για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας. Οι απόψεις, η εμπειρία και η γνώση των συμμετεχόντων και των μελών της επιτροπής, μπορούν να προσφέρουν προτάσεις και λύσεις για ένα βέλτιστο περιβάλλον υγείας. Έχοντας ως κοινό στόχο το βέλτιστο επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο αποτελεί παράγοντα ευημερίας και ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ελλάδας, πρέπει να εξασφαλισθεί πρωτίστως η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε προηγμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε ένα προσιτό και αποδεκτό κόστος. Το κόστος αυτό συχνά αντισταθμίζεται από τη μείωση του χρόνου νοσηλείας, τη μείωση της δαπάνης για φαρμακευτική αγωγή και τη ταχύτερη ανάρρωση».