Αποστολίδης: ΣΦΕΕ, ενεργός εταίρος με κοινωνικό πρόσωπο

Για τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, για την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την απορρόφηση ελλείψεων και περικοπών, ώστε η κρίση στην οικονομία να μην γίνει και κρίση στην υγεία, μιλάει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης.
5'

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρει σε άρθρο του στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου:

«Η δέσμευση του κλάδου να υπηρετήσει πρωτίστως τα δικαιώματα των ασθενών παραμένει απόλυτη, ακόμη και υπό τις ακραίες συνθήκες και τα "stress tests" που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Η εξασφάλιση του πιο σημαντικού αγαθού, της υγείας, αποτελεί διαχρονική δέσμευση για εμάς, την οποία υπερασπιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, με όλες μας τις δυνάμεις. Καταφέρνοντας να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων στις θεραπείες που έχουν ανάγκη, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Η διαχρονική αυτή μας δέσμευση δεν άλλαξε αυτά τα δύσκολα χρόνια, απεναντίας ενισχύθηκε, εντάθηκε, αποτελώντας αυτονόητο και αναπόσπαστο συστατικό της κοινωνικής συνείδησης του Συνδέσμου αλλά και κάθε εταιρείας-μέλους.

Ο κλάδος του φαρμάκου είχε αυτή τη συνείδηση πολύ πριν την κρίση. Θέση η οποία παρέμεινε σταθερή όταν όλα έγιναν πιο δύσκολα, αξία που ενδυναμώθηκε, ιδιαίτερα όταν τα οικονομικά δεδομένα έγιναν δυσμενέστερα και οι φαρμακευτικές εταιρείες κλήθηκαν να ξεπεράσουν τα όρια τους. Με στρατηγικούς άξονες αυτής της κοινωνικής υπευθυνότητας του κλάδου, την αδιάλειπτη υποστήριξη της δημόσιας Υγείας - περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατόν τις κοινωνικές επιπτώσεις των περικοπών για το φάρμακο και τις αναγκαίες θεραπείες-, την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ανεργίας με την ταυτόχρονη διαμόρφωση συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας καθώς και την αξιοποίηση της καινοτομίας στη στήριξη των νέων επιστημόνων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΦΕΕ έχει αναπτύξει διαχρονικά σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ανασφάλιστων και άπορων, καλύπτοντας ανάγκες και απορροφώντας ελλείψεις και περικοπές με υπευθυνότητα, σεβασμό και αλληλεγγύη, ώστε η κρίση στην οικονομία να μην γίνει και κρίση στην υγεία.

Με αυτήν τη φιλοσοφία πρόσφατα προχωρήσαμε σε στρατηγική συνέργεια με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης "προΣΦΕΕρουμε", για την υλοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και εθελοντισμού οι οποίες θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες παιδιών σχολικής ηλικίας, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε φαρμακευτικά, υγειονομικά και αναλώσιμα υλικά σε Ιδρύματα και σχολεία, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέσουμε και σχολικά είδη (βιβλία, τετράδια, κ.ά.) σε μικρούς μαθητές των ακριτικών, νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε τη συνεργασία μας από το 2012, με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δημιουργώντας την "Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης" για άπορους και ανασφάλιστους, στοχεύοντας μέσα από αυτήν τη δράση στην κάλυψη αιτημάτων για φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων και απόρων. Μέχρι και σήμερα έχουν χορηγηθεί δωρεάν φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 7,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ήμασταν από την πρώτη στιγμή παρόντες και στην αντιμετώπιση των αναγκών που συνόδευσαν την ραγδαία έκρηξη του προσφυγικού προβλήματος που βιώνει η χώρα τον τελευταίο χρόνο. Σε στενή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ στηρίζουμε την πολιτεία και παράλληλα την ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις. Περισσότερα από 40.000 φάρμακα έχουν ήδη προσφερθεί, για την περίθαλψη εξαθλιωμένων ανθρώπων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης.

Η κοινωνική δράση όμως του συνδέσμου και των εταιρειών-μελών του δε σταματά εδώ, αλλά ερχόμαστε να συνδράμουμε και στην αναπτυξιακή "ίαση" της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας το δρόμο προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι δημιουργικές δυνάμεις και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο κλάδος του φαρμάκου "2ος εξαγωγικός τομέας στη χώρα" έχει κρίσιμο ρόλο, επενδύοντας στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την εγχώρια παραγωγή, συνδέοντας τους νέους επιστήμονες, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική το "ΣΦΕΕ Innovation Project" για δύο συνεχείς χρονιές (2013 & 2014) προσέλκυσε 205 υποψηφιότητες καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στο χώρο της υγείας, 200 ερευνητικές ομάδες με 850 ερευνητές.

Σημαντικές καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές αναδείχθηκαν μέσα από το διαγωνισμό, κερδίζοντας πέρα από την οικονομική υποστήριξη και τη δικτύωση και μεταφορά τεχνογνωσίας τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής καινοτομίας.

Στο ίδιο πλαίσιο ο θεσμός των business days, για τρεις συνεχείς χρονιές 2014 με 2016, επιτυγχάνει την άμεση και παραγωγική σύνδεση φοιτητών, νέων επιστημόνων του κλάδου υγείας και ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά, δίνοντας το αναπτυξιακό στίγμα του κλάδου του φαρμάκου μέσα από την επιστημονική φαρμακευτική μελέτη και την κλινική έρευνα.

Η οικονομία και η κοινωνία μας δοκιμάζονται, η ίδια η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, καθιστώντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη δεδομένες για την ανάκαμψη από την κρίση. Ο κλάδος θα συνεχίσει να λειτουργεί συντονισμένα, με κοινωνική επίγνωση, αθροίζοντας τις δυνάμεις των εταιρειών-μελών για τη στήριξη του μεγαλύτερου εθνικού κεφαλαίου, της υγείας. Άλλωστε, αυτή αισθανόμαστε ότι είναι η ηθική μας υποχρέωση και ευθύνη ως ενεργού κοινωνικού εταίρου».

Σχετικές ειδήσεις